ΟΙ ΦΑΡΟΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ

2 απαντήσεις

Πήγαινε κάτω

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ Empty ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ

Δημοσίευση από marios Πεμ Μαρ 22, 2012 7:47 pm

Παγκόσμια Ημέρα Νερού. Παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης για το πολυτιμότερο συστατικό της ζωής που τείνει πλέον να μετατραπεί σε είδος πολυτελείας, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, αλλά και της αλόγιστης χρήσης από τον άνθρωπο.

Με το σύνθημα "Μην σπαταλάς το νερό σήμερα, για να μην το στερηθείς αύριο", το 1992 ο ΟΗΕ καθιέρωσε την 22α Μαρτίου ως ημέρα υπενθύμισης της σημασίας του νερού για το μέλλον της ανθρώπινης ύπαρξης, αλλά και ως ημέρα κοινωνικού προβληματισμού.

"Είναι αρκετά τα αποθέματα νερού για να ξεδιψάσουν τον πλανήτη μας τις επόμενες δεκαετίες; Με ποιο τρόπο συμβάλλει ο καθένας από εμάς στην εξοικονόμηση του σημαντικότερου φυσικού αγαθού;".

Ο παγκόσμιος συναγερμός από την ανεξέλεγκτη σπατάλη του νερού έχει ξεσπάσει .


Έχει επεξεργασθεί από τον/την marios στις Πεμ Μαρ 22, 2012 7:49 pm, 1 φορά
marios
marios

Αριθμός μηνυμάτων : 130
Ημερομηνία εγγραφής : 22/10/2010

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ Empty Απ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ

Δημοσίευση από marios Πεμ Μαρ 22, 2012 7:49 pm

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ Drop-cf84cebf-cf84cf81ceb5cebbcebbcf8c-cebdceb5cf81cebf-31-e1278338590590
marios
marios

Αριθμός μηνυμάτων : 130
Ημερομηνία εγγραφής : 22/10/2010

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ Empty Απ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ

Δημοσίευση από marios Πεμ Μαρ 22, 2012 7:51 pm

marios
marios

Αριθμός μηνυμάτων : 130
Ημερομηνία εγγραφής : 22/10/2010

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ Empty Απ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Παρ Μαρ 23, 2012 7:32 am

Μπράβο, Μάριε, για το πολύ ωραίο αφιέρωμα στην παγκόσμια ημέρα του νερού.

Παραθέτω και τη σχετική ανακοίνωση της Helmepa Junior:

http://www.helmepajunior.gr/dnews2.php?article_id=416

22/03/2012

22 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα για το νερό

Η Γη διψάει κυρίως λόγω της ανάγκης μας για τροφή. Σήμερα υπάρχουν πάνω από 7 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη, οι οποίοι χρειάζονται σίτιση, και μέχρι το 2050 ο πληθυσμός θα αγγίξει τα 9 δισεκατομμύρια.

Για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τροφή για όλους εμάς σε επαρκή ποσότητα και ικανοποιητική ποιότητα, θα πρέπει να μάθουμε να παράγουμε περισσότερη τροφή χρησιμοποιώντας λιγότερο νερό. Η διασφάλιση της τροφής επιτυγχάνεται όταν όλοι οι άνθρωποι πάνω στη Γη έχουν πρόσβαση σε επαρκή και ασφαλή τροφή, η οποία μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες του εκάστοτε πληθυσμού.

Με το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας για το Νερό, «Διασφάλιση τροφής και νερού», γίνεται προσπάθεια ενημέρωσης για τη διασφάλιση της ποιότητας της τροφής μέσα από μια πιο σωστή διαχείριση του νερού.

Με τον τρόπο αυτό δημιουργούμε ένα νέο τύπο διατροφής, αυτόν της Βιώσιμης Διατροφής, ο οποίος έχει αποδεδειγμένα μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και ταυτόχρονα σημαντική συμμετοχή στη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής στο παρόν και στο μέλλον. Η Βιώσιμη Διατροφή σέβεται και προστατεύει τα οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα, είναι ευρέως αποδεκτή, εύκολα προσβάσιμη, προσφέρει οικονομική σταθερότητα και τέλος προασπίζει το δικαίωμα στη ζωή (σε όλες τις μορφές της) στον πλανήτη.

Έχει αποδειχθεί ότι άνθρωποι με καλύτερη πρόσβαση σε νερό, έχουν καλύτερη διατροφή και ότι η έλλειψη νερού πολλές φορές είναι η κύρια αιτία υποσιτισμού και πείνας, κυρίως σε αγροτικές περιοχές.Κάθε ένας από εμάς χρειάζεται καθημερινά για να ξεδιψάσει 2 - 4 λίτρα πόσιμου νερού, ενώ για να παράγουμε την ημερήσια τροφή ενός ανθρώπου σπαταλάμε περίπου 2.000 - 5.000 λίτρα. Στη γεωργία, τις υδατοκαλλιέργειες, την κτηνοτροφία και την πτηνοτροφία απαιτούνται μεγάλες ποσότητες νερού. Για παράδειγμα, για την παραγωγή 1 κιλού σιταριού χρειάζονται περίπου 1.500 λίτρα νερού και 10 φορές περισσότερη ποσότητα για την παραγωγή 1 κιλού βοδινού κρέατος.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι στον πλανήτη μας θα ξεσπάσει σύντομα μια σειρά από «πολέμους» λόγω της μείωσης των υδάτινων αποθεμάτων, επειδή κάθε κράτος θα προσπαθήσει να αποκτήσει τον αποκλειστικό έλεγχό τους. Ήδη στην Αραβική χερσόνησο, στην Κύπρο, στο Ισραήλ, στην Ιορδανία, στη Μάλτα και στη Δυτική Όχθη τα αποθέματα γλυκού νερού της επιφάνειας και του υπεδάφους στερεύουν επικίνδυνα.

Για ακόμη περισσότερες πληροφορίες και δράσεις ανά τον κόσμο σχετικά με τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα, επισκεφτείτε τον παρακάτω σύνδεσμο:

http://www.unwater.org/worldwaterday/campaign.html

Ένα εντυπωσιακό στοιχείο για το νερό είναι και το ποσοστό του τόσο στο σώμα μας (το αναφέρει και το βίντεο που ανέβασε ο Μάριος) όσο και στην επιφάνεια της γης. Είναι το ίδιο!!! Μια μικρή απόδειξη πως εκείνος που μας δημιούργησε εφάρμοσε ακριβώς την ίδια "συνταγή"!!!

70%


Διαβάστε σχετικό άρθρο για το πολύτιμο νεράκι σε ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας:

http://digitalschool.minedu.gov.gr/modules/ebook/show.php/DSGYM-B202/219/1998,5027/

Από κει και τα ακόλουθα στοιχεία:

Το 70% της επιφάνειας της Γης καλύπτεται από νερό

Το νερό είναι το πιο διαδεδομένο υγρό στη Γη. Είναι ένας μυθικός πόρος που απαιτεί συνεχή διαχείριση, αφού είναι απαραίτητο για κάθε μορφή ζωής. Η αφθονία ή η έλλειψή του επηρεάζει σημαντικά τον τρόπο ζωής των ανθρώπων. Το 70% του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό.

Ναι, αλλά προσοχή: το νερό των πάγων, των πηγών, των ποταμών και των μη αλμυρών λιμνών, το οποίο είναι γλυκό νερό, είναι λιγότερο από το 3% του νερού του πλανήτη. Από αυτό το γλυκό νερό το μεγαλύτερο μέρος (73%) βρίσκεται σε μορφή πάγου, ενώ ένα επίσης μεγάλο ποσοστό (20%) είναι υπόγειο. Αν όλο το νερό του πλανήτη ήταν 5 λίτρα, το πόσιμο θα ήταν μόνο μία κουταλιά.

ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 1035
Ημερομηνία εγγραφής : 10/07/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης