ΟΙ ΦΑΡΟΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ

Πήγαινε κάτω

ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ Empty ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ

Δημοσίευση από marios Κυρ Μαρ 11, 2012 10:49 pm

Η πηγή είναι από τη βικιπαίδια ελευθερη βιβλιοθήκη.
Με τον όρο αρωματικά φυτά χαρακτηρίζονται εκείνα τα φυτά που αποδίδουν άρωμα, το οποίο άρωμα οφείλεται σε πτητικές ενώσεις.






Το χαρακτηριστικό των αρωματικών φυτών είναι η παρουσία των αιθερίων ελαίων που τους δίνουν ένα ιδιαίτερο άρωμα. Με τον όρο αιθέρια έλαια εννοούνται πτητικές ενώσεις που προσδίδουν στο φυτό μια χαρακτηριστική οσμή, πρόκειται για τερπενικές ουσίες χαμηλού μοριακού βάρους (κυρίως μονο- (C10) και σεσκιτερπένια (C15). Με την επίδραση φυσικών εξωτερικών ερεθισμάτων, όπως ο άνεμος, αυξάνεται η ποσότητα των πτητικών ενώσεων που απελευθερώνονται στο περιβάλλον. Οι πτητικές ενώσεις παράγονται και συσσωρεύονται σε φυτικούς αδένες που βρίσκονται στα διάφορα μέρη των φυτών, όπως τα άνθη, τα φύλλα, οι βλαστοί, οι καρποί, οι ρίζες.

Τα αρωματικά φυτά έχουν χρησιμοποιηθεί για εκατοντάδες χρόνια σε κάθε σημείο της γης από πολυάριθμους πολιτισμούς, όχι μόνο στη διατροφή αλλά και στην αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας. Τα αρωματικά φυτά είναι ευρέως διαδεδομένα σε όλη την περιοχή της Μεσογείου και είναι κυρίαρχα στοιχεία της χλωρίδας της. Αρχικά, χρησιμοποιήθηκαν ως αρτύματα, αφεψήματα και για θεραπευτικούς λόγους ενώ σήμερα τα αρωματικά φυτά και τα αιθέρια έλαια τους χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τροφών, ποτών, καλλυντικών, στη φαρμακοβιομηχανία, αλλά και στη μελισσοκομία.
Τα αρωματικά φυτά στην Ελλάδα .

Στην Ελλάδα φύεται ένας μεγάλος αριθμός αρωματικών φυτών, τα οποία είτε φύονται σε όλη τη χώρα, είτε σε ένα βιότοπο, είτε εξαπλώνονται σε μία μικρή περιοχή. Τα είδη εκείνα που απαντώνται σε όλη τη χώρα παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ποικιλότητα σε ότι αφορά την απόδοση τους σε αιθέρια έλαια σε αντίθεση με τα ενδημικά είδη.Έχουν καταγραφεί περίπου 2000 είδη φυτών που παράγουν αιθέρια έλαια.Τα αρωματικά φυτά ανήκουν σε πολλές και διαφορετικές οικογένειες, όπως π.χ το χαμομήλι (Matricaria chamomilla - Ματρικαρία το χαμαίμηλον) της οικογένειας Asteraceae, ο βασιλικός (Ocimum basilicum - Ώκιμον το βασιλικόν) της οικογένειας Lamiaceae, η δάφνη (Laurus nobilis - Δάφνη η ευγενής) της οικογένειας Lauraceae, ο μάραθος (Foeniculum vulgare - Φοινίκουλο το κοινό) της οικογένειας Apiaceae κ.ά.

Η οικογένεια με τον μεγαλύτερο αριθμό αρωματικών φυτών στην Ελλάδα είναι η οικογένεια Lamiaceae (Χειλανθή). H οικογένεια Lamiaceae χαρακτηρίζεται από πολυάριθμα είδη των ξηρών και θερμών κλιματικών περιοχών, με πολλά χαρακτηριστικά γνωρίσματα όπως ο τετράγωνος βλαστός με τα αντιθέτως φυόμενα φύλλα, η διάταξη των ανθέων που σχηματίζουν μονοχάσια ή διχάσια, η συμπέταλη στεφάνη, ο συσσέπαλος κάλυκας που περικλείει τον σωλήνα της στεφάνης, οι τέσσερις άνισοι στήμονες που σχηματίζουν δύο ζεύγη, η επιφυής δικαρπόφυλλική οωθήκη και τα αιθέρια έλαια που παράγουν σε ειδικούς αδένες του βλαστού, των φύλλων και των ανθέων. Στην Ελλάδα φύονται πολλά είδη της οικογένειας Lamiaceae τα οποία δεν είναι χρήσιμα μόνο ως αρωματικά αλλά και ως φαρμακευτικά, αρτυματικά, καλλωπιστικά και μελισσοτροφικά. Τα πιο κοινά είναι: θυμάρι (Thymus capitatus - Θύμος ο κεφαλωτός), θρούμπι (Satureja thymbra - Σατουρέγια η θύμβρα), φασκόμηλο (Salvia fruticosa - Σάλβια η θαμνώδης), ρίγανη (Origanum vulgare - Ορίγανον το κοινόν), δίκταμος (Ο. dictamnus - Ορίγανον ο δίκταμος), μελισσοβότανο (Melissa officinalis - Μέλισσα η φαρμακευτική), Λεβάντα η στοιχάς (Lavandula stoechas), τσάι του βουνού (Sideritis scardica - Σιδερίτης η σκαρδική), Μέντα η σταχυώδης (Mentha spicata), δενδρολίβανο (Rosmarinus officinalis - Ροσμαρίνος ο φαρμακευτικός).
marios
marios

Αριθμός μηνυμάτων : 130
Ημερομηνία εγγραφής : 22/10/2010

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ Empty Απ: ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ

Δημοσίευση από marios Κυρ Μαρ 11, 2012 11:12 pm

ΜΕΡΙΚΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ
από marios Σήμερα στις 11:00 pm


Αρωματικά φυτά της ελληνικής χλωρίδας

ΑΓΙΟΚΛΗΜΑ: Αυτοφύεται σε θαμνότοπους και χέρσα ασβεστώδη μέρη σε όλη την Ελλάδα. Είναι φυτό καλλωπιστικό, φαρμακευτικό και μελισσοτροφικό.
ΑΓΡΙΑΔΑ: Φυτρώνει σε όλη την Ελλάδα μέσα στα χωράφια και τα περιβόλια. Είναι φαρμακευτικό φυτό.
ΑΓΡΙΜΟΝΙΑ: Φυτρώνει σε υγρές τοποθεσίες, δάση, ορεινά χωριά, δασικούς δρόμους, σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα. . Είναι φυτό φαρμακευτικό.
ΑΠΗΓΑΝΟΣ: Αυτοφύεται σε ξηρούς τόπους σε όλη την Ελλάδα. Είναι φυτό φαρμακευτικό.
ΑΣΦΟΔΕΛΟΣ: Αυτοφύεται σε όλη την Ελλάδα, . . Είναι φυτό εδώδιμο, φαρμακευτικό και μελισσοτροφικό.
ΑΧΙΛΛΕΑ ή αγριαψιθιά: Αυτοφύεται σε βοσκότοπους, σε δάση και κατά μήκος των δρόμων, σε πολλά μέρη της χώρας μας. Είναι φυτό αρωματικό και φαρμακευτικό.
ΒΑΛΕΡΙΑΝΑ: Αυτοφύεται σε αραιά δάση ή υγρές περιοχές της Θεσσαλίας και της Βόρειας Ελλάδας.. Είναι φυτό φαρμακευτικό και μελισσοτροφικό.
ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ:. Ευδοκιμεί σε περιοχές με εύκρατο κλίμα . Είναι φυτό αρωματικό, φαρμακευτικό, μελισσοτροφικό και εδώδιμο.
ΒΕΡΒΕΝΑ ή στραυρόχορτο: Αυτοφύεται σε χέρσα μέρη και κατά μήκος των δρόμων σε όλη την Ελλάδα. Είναι φυτό φαρμακευτικό και μελισσοτροφικό.
ΒΙΝΚΑ: Αυτοφύεται σε θαμνότοπους και σκιερά μέρη σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Είναι φυτό φαρμακευτικό και καλλωπιστικό.
ΒΙΟΛΑ ή πανσές: Καλλιεργείται ως καλλωπιστικό σε κήπους και πάρκα. . Είναι φυτό καλλωπιστικό και φαρμακευτικό.
ΒΟΡΑΓΟ: Αυτοφύεται σε πλούσια καλλιεργούμενα ή χέρσα χωράφια σε όλη την Ελλάδα.. Είναι φυτό φαρμακευτικό και μελισσοτροφικό.
ΓΕΡΑΝΙ: Καλλιεργείται ως καλλωπιστικό σε πολλές περιοχές. . Είναι φυτό αρωματικό και καλλωπιστικό.
ΓΙΑΣΕΜΙ: Ευδοκιμεί σε θερμές νησιώτικες ή παραθαλάσσιες περιοχές και σε χωράφια μέσης σύστασης, ποτιστικά, στραγγερά.. Είναι φυτό αρωματικό, καλλωπιστικό και μελισσοτροφικό.
ΓΛΥΚΟΡΙΖΑ Αυτοφύεται κυρίως σε μέρη με υγρασία. . Είναι φυτό φαρμακευτικό και στην αυτοφυή μορφή του δυσεξόντοτο ζιζάνιο.
ΔΑΦΝΗ: Ευδοκιμεί σε δροσερές παραθαλάσσιες περιοχές και σε χωράφια φτωχά, πλούσια, ξηρικά ή ποτιστικά. . Είναι φυτό αρωματικό, φαρμακευτικό και μελισσοτροφικό.
ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ: Αυτοφύεται σε μερικά μέρη της Ελλάδας και καλλιεργείται σε διάφορες περιοχές ως καλλωπιστικό. Είναι φυτό αρωματικό, φαρμακευτικό, αρτυματικό και μελισσοτροφικό.
ΔΙΚΤΑΜΟΣ: Αυτοφύεται μόνο στα βουνά της Κρήτης. . Είναι φυτό αρωματικό, φαρμακευτικό και μελισσοτροφικό.
ΕΥΚΑΛΥΠΤΟΣ; . Ευδοκιμεί σε περιοχές με ζεστό κλίμα και σε χωράφια φτωχά-πλούσια, ξηρικά ή ποτιστικά, στραγγερά.. Είναι φυτό αρωματικό, φαρμακευτικό και μελισσοτροφικό.
ΘΥΜΑΡΙ: Αυτοφύεται σε λιβάδια και χέρσα εδάφη της Βόρειας Ελλάδας.. Είναι φυτό αρωματικό, φαρμακευτικό και μελισσοτροφικό.
ΙΡΙΔΑ: Αυτοφύεται σε πετρώδεις κυρίως νησιώτικες περιοχές, ενώ καλλιεργείται στους κήπους σε όλη την Ελλάδα.. Είναι φυτό αρωματικό, φαρμακευτικό και καλλωπιστικό.
ΚΑΛΕΝΤΟΥΛΑ: Καλλιεργείται ως καλλωπιστικό στους κήπους σε όλη την Ελλάδα. . Είναι φυτό φαρμακευτικό και καλλωπιστικό.
ΚΕΝΤΡΑΝΘΟΣ ο ερυθρός, βαλεριάνα: Αυτοφύεται σε βραχώδη μέρη και σε ερείπια κτισμάτων σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.. Είναι φυτό αρωματικό, φαρμακευτικό και καλλωπιστικό.
ΚΟΡΙΑΝΔΡΟΣ: Ευδοκιμεί σε πεδινές και ημιορεινές περιοχές και σε χωράφια μέτριας γονιμότητας, ξηρικά. Είναι φυτό αρωματικό, φαρμακευτικό και αρτυματικό.
ΚΡΙΝΟΣ: Καλλιεργείται ως καλλωπιστικό σε γλάστρες και κήπους. ώ οι βολβοί το φθινόπωρο. Είναι φυτό αρωματικό, φαρμακευτικό, καλλωπιστικό και μελισσοτροφικό.
ΚΡΟΚΟΣ ή σαφράν: Ευδοκιμεί σε ημιορεινές περιοχές και σε χωράφια αμμουδερά, λίγο ασβεστούχα, ξηρικά, στραγγερά.. Είναι φυτό αρωματικό, φαρμακευτικό, βαφικό και αρτυματικό.
ΛΕΒΑΝΤΑ: Υπάρχει η γνήσια λεβάντα και η λεβάντα στοιχάς. Από τη διασταύρωση αυτών των δύο προέρχεται η λεβάντα υβρίδιο, που είναι αυτή που έχουμε φυτέψει κι εμείς. Είναι φυτό αρωματικό, φαρμακευτικό, μελισσοτροφικό και καλλωπιστικό.
ΛΕΒΑΝΤΙΝΗ: Καλλιεργείται για περιχειλώματα (μπορντούρες) σε όλη την Ελλάδα.. Είναι φυτό αρωματικό, φαρμακευτικό και καλλωπιστικό.
ΛΟΥΪΖΑ: Είναι φυτό φαρμακευτικό και αρωματικό.
ΛΥΘΡΟ ή σαλικάρια: Το βρίσκουμε σε όλη την Ελλάδα κοντά σε ρυάκια, σε χαντάκια δρόμου και δίπλα σε ποτάμια . Είναι φυτό φαρμακευτικό .
ΜΑΪΝΤΑΝΟΣ: Ευδοκιμεί σε πεδινές και ημιορεινές περιοχές και σε χωράφια πλούσια, ποτιστικά, στραγγερά. . Είναι φυτό εδώδιμο, αρωματικό, φαρμακευτικό και μελισσοτροφικό.
ΜΑΡΑΘΟΣ: Ευδοκιμεί σε πεδινές και ημιορεινές περιοχές με ήπιο κλίμα και σε χωράφια φτωχά-πλούσια, ξηρικά ή ποτιστικά.. Είναι φυτό αρωματικό, φαρμακευτικό, αρτυματικό και μελισσοτροφικό.
ΜΑΤΘΙΟΛΑ ή βιόλα: Αυτοφύεται σε ερείπια και σε πετρώδη μέρη κυρίως σε παραλιακές περιοχές της Ελλάδας. Είναι φυτό αρωματικό.
ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΑ: καλλιεργείται σε γλάστρες και κήπους σε όλη την Ελλάδα. . Είναι φυτό αρωματικό, φαρμακευτικό, αρτυματικό και μελισσοτροφικό.
ΜΕΛΙΣΣΟΧΟΡΤΟ ή μελισσοβότανο ή κιτροβάλσαμο: . Αυτοφύεται σε δασώδη και χέρσα μέρη σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. ο. Είναι φυτό αρωματικό, φαρμακευτικό και θαυμάσιο μελισσοτροφικό.
ΜΕΝΤΑ: Υπάρχουν διάφορα είδη μέντας: η μακρόφυλλη, η πιπερώδης, η πουλέγιος (φλισκούνι), η στρογγυλόφυλλη (αγριοδυόσμος).. Είναι φυτό αρωματικό, φαρμακευτικό και μελισσοτροφικό.
ΜΗΚΩΝ, παπαρούνα: Αυτοφύεται σε καλλιεργημένα και ακαλλιέργητα μέρη σε όλη την Ελλάδα. ο.. Είναι φυτό εδώδιμο, ζιζάνιο, φαρμακευτικό και μελισσοτροφικό.
ΜΙΚΡΟΜΕΡΙΑ, άγριο τσάι, τραγορίγανη: . Αυτοφύεται σε ξηρά και άγονα μέρη σε όλη την Ελλάδα.. Είναι φυτό αρωματικό, φαρμακευτικό και μελισσοτροφικό.
ΜΟΛΟΧΑ, αγριομολόχα: Αυτοφύεται σε καλλιεργούμενα και χέρσα μέρη σε όλη την Ελλάδα. α. Είναι φυτό φαρμακευτικό, μελισσοτροφικό και εδώδιμο.
marios
marios

Αριθμός μηνυμάτων : 130
Ημερομηνία εγγραφής : 22/10/2010

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης