ΟΙ ΦΑΡΟΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

ΟΙ ΚΑΡΑΒΕΛΕΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΚΟΛΟΜΒΟΥ

Πήγαινε κάτω

ΟΙ ΚΑΡΑΒΕΛΕΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΚΟΛΟΜΒΟΥ Empty ΟΙ ΚΑΡΑΒΕΛΕΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΚΟΛΟΜΒΟΥ

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Δευ Φεβ 18, 2013 3:46 pm

Κολόμβος Χριστόφορος

Ο Χριστόφορος Κολόμβος, διάσημος εξερευνητής και θαλασσοπόρος, γεννήθηκε το 1446 πιθανόν στη Γένοβα και πέθανε στις 20 Μαΐου 1506 στο Βαγιαδολίδ της Ισπανίας.

Βιογραφία

Ο πατέρας του ήταν υφαντουργός και ότι ο ίδιος ακολούθησε την τέχνη του πατέρα του μέχρι τα 22 του χρόνια. Από διάφορες πηγές μαθαίνουμε ότι στα 1473 άφησε την υφαντική τέχνη και έγινε ναυτικός. Ταξίδεψε για 23 χρόνια στη Μεσόγειο, στις ατλαντικές ακτές της Ευρώπης και της Αφρικής. Ειδικότερα στα 1474 βρισκόταν στο ελληνικό αρχιπέλαγος, συγκεντρώνοντας πληροφορίες για την Ατλαντίδα και στα 1477 στην Ισλανδία, όπου πληροφορήθηκε από Βάσκους φαλαινοθήρες ότι υπήρχε μια στεριά κατά το μέρος που βασίλευε ο ήλιος. Το 1481 πήγε στη Γουινέα, όπου άκουσε την παράδοση των ιθαγενών ότι "πέρα από τη μεγάλη θάλασσα, κατά τα δυτικά, στην άλλη άκρη της Γης, υπάρχει μεγάλη στεριά, όπου κατοικούν άνθρωποι με κόκκινο δέρμα". Έτσι η αρχική του υποψία σχετικά με τη σφαιρικότητα της Γης τού έγινε έμμονη ιδέα και πίστη και αποφάσισε μ` ένα ταξίδι να το διαπιστώσει. Με την υποστήριξη πλούσιων συμπατριωτών του, του ανατέθηκε η διοίκηση ενός πλοίου.

Μετά το γάμο του με τη δόνα Φιλίππα Περεστρέλο, χάρη στον πεθερό του που ήταν διοικητής του νησιού Μαδέρα, κατόρθωσε να προσληφθεί στην υπηρεσία του βασιλιά της Πορτογαλίας Ιωάννη Β΄ (1481). Στα 1483 υπέβαλε στον Ιωάννη ένα υπόμνημα με το οποίο του ζητούσε να ναυλώσει τρία καράβια, για να ανακαλύψει δρόμο από τα δυτικά για την Ινδία, αλλά ο βασιλιάς, επηρεασμένος από τους συμβούλους του, το απέρριψε. Ύστερα απ` αυτό ο Κολόμβος εγκαταστάθηκε στην Ισπανία. Η νέα του πρόταση απορρίφτηκε και πάλι, γιατί η χώρα ήταν εξαντλημένη από τον πόλεμο με τους Μαυριτανούς. Τελικά όμως, μετά την κατάκτηση της Γρανάδας, οι βασιλείς αποφάσισαν να χρηματοδοτήσουν τις προσπάθειές του. Μάλιστα συμφωνήθηκε ότι, σε περίπτωση επιτυχίας των σκοπών του, θα ονομαζόταν ναύαρχος του ωκεανού, θα τον διόριζαν αντιβασιλιά της χώρας που θα ανακάλυπτε και θα έπαιρνε το ένα δέκατο από τα εισοδήματα αυτών των χωρών.

Η ανακάλυψη της Αμερικής

Στις 3 Αυγούστου του 1492 μαζί με τους αδερφούς Πινθόν, που ήταν εφοπλιστές στο Πάλος, ξεκίνησε για την ανακάλυψη του. Ο στολίσκος του αποτελούνταν από 2 καραβέλες τις "Νίντα" και "Πίντα" και τη ναυαρχίδα του βασιλικού στόλου, τη "Σάντα Μαρία", στην οποία επέβαινε ο ίδιος.

Το ταξίδι τους κράτησε αρκετά και ήταν γεμάτο ανησυχίες και κινδύνους. Τελικά, ύστερα από περιπέτειες δυόμισι περίπου μηνών στις 13 Οκτωβρίου 1492, έφτασαν στο νησί Γκουαντανάχαν των Αντιλών, που το ονόμασε Σαν Σαλβαντόρ (σήμερα γνωστό ως Ουότλιγκ). Εκεί ο Κολόμβος δημιούργησε καλές σχέσεις με τους ερυθρόδερμους ιθαγενείς του νησιού και έτσι ανενόχλητα ανακάλυψε μέσα σε δώδεκα ημέρες πολλά νησιά και τα κυρίευσε στο όνομα του βασιλιά της Ισπανίας. Εξακολούθησε το ταξίδι του στη Χουάνα τη σημερινή Κούβα και την Αϊτή, που την ονόμασε Ισπανιόλα. Αφού εγκατέστησε στα νησιά αυτά 43 άνδρες για φρουρούς, ξεκίνησε για το ταξίδι του γυρισμού στις 4 Ιανουαρίου 1493, και έφτασε στο λιμάνι της Λισαβόνας στις 4 Μαρτίου 1493, όπου του έγινε θριαμβευτική υποδοχή.

Ύστερα από έξι μήνες ξεκίνησε για το δεύτερο ταξίδι του. Αυτή τη φορά είχε μαζί του 17 πλοία. Στο ταξίδι αυτό ανακάλυψε τα νησιά Δελιβεράδα, Ντομίνικα, Γουαδελούπη, Αντίκρα, Σαν Κριστομπάλ, Πόρτο Ρίκο και Ιαμαϊκή. Αλλά στο μεταξύ στην Ισπανιόλα η κατάσταση ήταν πολύ άσχημη. Άρχισαν οι συγκρούσεις μεταξύ ιθαγενών και Ισπανών.

Αυτές οξύνθηκαν περισσότερο στη διάρκεια του τρίτου ταξιδιού του (1498-1500), κατά τη διάρκεια του οποίου ανακάλυψε τα νησιά Τρινιντάντ και Τομπάγκο, για να αποβιβαστεί τελικά στο δέλτα του ποταμού Ορενόκου (Ν. Αμερική). Όμως δεν πρόλαβε να εξερευνήσει τη νέα αυτή περιοχή, γιατί, ενώ προσπαθούσε να υπερασπίσει τους ιθαγενείς από τη σκληρότητα των Ισπανών, ξέσπασε εξέγερση εναντίον του, με αποτέλεσμα να σταλεί αλυσοδεμένος στην Ισπανία και να αντικατασταθεί από το Φραγκίσκο ντε Μομπαντίλια.

Στο τέλος κατόρθωσε να ελευθερωθεί, χωρίς όμως να μπορέσει να αποκτήσει το κύρος που είχε. Παρόλα αυτά όμως ξεκίνησε για το τέταρτο ταξίδι του (1502), κατά το οποίο, αφού ολοκλήρωσε την ανακάλυψη των Αντιλών, εξερεύνησε τις ακτές της Κεντρ. Αμερικής από την Ονδούρα μέχρι τον κόλπο του Νταριέν. Όταν γύρισε στην πατρίδα του, έγινε δεκτός με ψυχρότητα, χωρίς να εκπληρωθούν οι υποσχέσεις που του είχαν δοθεί.

Με το κατόρθωμα του ανοίχτηκαν νέοι ορίζοντες για την ανθρωπότητα. Στην ήπειρο που ανακάλυψε εγκαταστάθηκαν καινούριοι λαοί και δημιουργήθηκαν νέα κράτη, που πρόσφεραν πολλά στην παγκόσμια οικονομία και ευρύτερα στον παγκόσμιο πολιτισμό. Επίσης άνοιξαν νέοι εμπορικοί σταθμοί και δρόμοι.

Ο θάνατός του

Αρχικά τα λείψανά του τάφηκαν στο Βιγιαδολίδ, όμως το 1537 μεταφέρθηκαν στην Καραϊβική, στο νησί Ισπανιόλα, τη σημερινή Δομινικανή Δημοκρατία και Αϊτή, σύμφωνα με την επιθυμία του. Το 1795 οι Γάλλοι κατέλαβαν την περιοχή και τα οστά του μεταφέρθηκαν στην Κούβα, όπου παρέμειναν μέχρι το 1898 και τον Ισπανο-Αμερικανικό πόλεμο. Το 1877, σε ένα κουτί στον καθεδρικό ναό του Αγίου Δομίνικου βρέθηκαν οστά, με μία επιγραφή ότι ανήκουν στον «ένδοξο και διαπρεπή Cristobal Colon», γεγονός που επέτρεψε στη Δομινικανή Δημοκρατία να υποστηρίζει ότι δεν έφυγαν ποτέ από την Ισπανιόλα.

Το 2006 ερευνητές που συνέκριναν το DNA των οστών της Σεβίλης, με αυτά του Ντιέγκο του αδερφού του Κολόμβου, που είναι και αυτός θαμμένος στην ίδια πόλη, ανακοίνωσαν ότι τα δείγματα ταιριάζουν, όμως εκκρεμεί η ανάλυση του DNA των οστών της Ισπανιόλας.


LivePedia.gr :: Η Ελληνική Ελεύθερη Εγκυκλοπαίδεια

ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 1035
Ημερομηνία εγγραφής : 10/07/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΟΙ ΚΑΡΑΒΕΛΕΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΚΟΛΟΜΒΟΥ Empty Απ: ΟΙ ΚΑΡΑΒΕΛΕΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΚΟΛΟΜΒΟΥ

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Δευ Φεβ 18, 2013 4:33 pm


Η πικρή ιστορία του Χριστόφορου Κολόμβου. Μια ιστορία τραγουδιστή..

ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 1035
Ημερομηνία εγγραφής : 10/07/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΟΙ ΚΑΡΑΒΕΛΕΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΚΟΛΟΜΒΟΥ Empty Απ: ΟΙ ΚΑΡΑΒΕΛΕΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΚΟΛΟΜΒΟΥ

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Δευ Φεβ 18, 2013 5:02 pm


Ο νεαρός Χριστόφορος Κολόμβος στα πρώτα του ταξίδια. Μια ιστορία με κινούμενα σχέδια που περιγράφει πώς ήταν η ζωή στη θάλασσα στα χρόνια του Κολόμβου, δηλαδή πριν από εξακόσια χρόνια. Ο Κολόμβος στο επεισόδιο αυτό περνά για πρώτη φορά τα στενά του Γιβραλτάρ και ανοίγεται στον Ατλαντικό. Θα τα καταφέρει; Η συνέχεια στο βίντεο!

ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 1035
Ημερομηνία εγγραφής : 10/07/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης