ΟΙ ΦΑΡΟΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Φτάνουμε Φως! σφύριξε ο Πλάτων, ελάτε να μας συναντήσετε!

2 απαντήσεις

Σελίδα 2 από 2 Επιστροφή  1, 2

Πήγαινε κάτω

Φτάνουμε Φως! σφύριξε ο Πλάτων, ελάτε να μας συναντήσετε! - Σελίδα 2 Empty Απ: Φτάνουμε Φως! σφύριξε ο Πλάτων, ελάτε να μας συναντήσετε!

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Σαβ Ιαν 14, 2012 6:54 pm

Έκανα κι εγώ κλικ και εμφανίστηκε ένα εικονίδιο με τα στοιχεία του πλοίου. Κατόπιν στο εικονίδιο αυτό πάτησα το σύνδεσμο "Στοιχεία Πλοίου" και μου άνοιξε αυτή η σελίδα

http://www.marinetraffic.com/ais/gr/shipdetails.aspx?mmsi=249116000&header=true

IOANNIS

Στοιχεία Πλοίου
Τύπος Πλοίου: Tanker - Hazard C (Minor)
Έτος κατασκευής: 1999
Μήκος x Πλάτος: 243 m X 42 m
Απόβαρο (DWT): 105424 t
Ταχύτητα πραγματική (Μέγιστη / Μέση): 8.1 / 8 knots
Σημαία: Malta [MT]
Διακριτικό: 9HLA9
IMO: 9183295, MMSI: 249116000

Τελευταία Γνωστή Θέση
Περιοχή: Aegean North
Γεωγρ. Πλάτος/Μήκος: 39.884˚ / 25.46647˚ (Map)
Τρέχον Λιμάνι:
Τελευταίο Γνωστό Λιμάνι: GIBRALTAR
Πληροφορία Ελήφθη: 0d 0h 12min πριν

Τρέχουσα διαδρομή πλοίου
Άνεμος: 9 knots, 15°, 7°C


Πληροφορίες Ταξιδιού (Τελευταία Λήψη)
Βύθισμα: 8.6 m
Προορισμός: NOVO,RUSSIA
ETA: 2012-01-03 05:00
Πληροφορία Ελήφθη: 2012-01-10 20:46 (3d, 19h 26min πριν)

Να και μια φωτογραφία του πλοίου αυτού, του Ιωάννη:

Φτάνουμε Φως! σφύριξε ο Πλάτων, ελάτε να μας συναντήσετε! - Σελίδα 2 IOANNIS

Σε λιγάκι λοιπόν ο Ιωάννης και ο Πλάτων θα είναι παρεούλα στο αγκυροβόλιο της Λήμνου!

Τάνκερς και τα δύο, δηλαδή πλοία που μεταφέρουν πετρέλαιο.

Ο Πλάτων είναι λίγο μακρύτερος και λίγο πιο φαρδύς από τον Ιωάννη. Ο Ιωάννης πάλι περνά σε ηλικία τον Πλάτωνα κατά 10 ολόκληρα χρόνια.

Ο Πλάτων έχει ελληνική σημαία, ο Ιωάννης σημαία Μάλτας. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως ο εφοπλιστής είναι Μαλτέζος... Μπορεί να είναι και Έλληνας! Όπως μας αφήνει να καταλάβουμε το όνομα του πλοίου.

Και πραγματικά έχουμε δίκιο. Με λίγο ψάξιμο, βάζοντας στο google το όνομα του πλοίου και τον αριθμό IMO βρίσκουμε αυτή τη σελίδα:

http://www.shipspotting.com/gallery/photo.php?lid=1398438

Εκεί διαβάζουμε:

Name: Ioannis

Administrative Information

Home port: Valletta
Class society: American Bureau Of Shipping
Build year: 1999
Builder*: Hyundai Heavy Industries
Ulsan, South Korea

Owner: Eastern Mediterranean Maritime
Athens, Greece
Manager: Eastern Mediterranean Maritime
Athens, Greece


AIS Information

Destination:
Location: Novo,russia

Ship information by AirNav ShipTrax and GrossTonnage.com. Report error in ship details.

Μπορεί τα στοιχεία να μην είναι και απόλυτα σωστά, διαβάζουμε στις πληροφορίες ότι υπάρχει error, όμως σίγουρα τα γραφεία του ιδιοκτήτη του πλοίου Ιωάννης είναι στην Αθήνα!

Επίσης από τα στοιχεία των δύο πλοίων, του Πλάτωνα και του Ιωάννη, βλέπω ότι και τα δύο έχουν κατασκευαστεί στο ίδιο ναυπηγείο, στη Νότια Κορέα!

Κι ακόμη έχουν και τον ίδιο προορισμό στο τωρινό τους ταξίδι, και τα δύο θα πάνε στη Ρωσία, στο Νοβοροσίσκ, να φορτώσουν πετρέλαιο. Πού θα το ξεφορτώσουν; Δεν το ξέρουμε!!!


ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 1035
Ημερομηνία εγγραφής : 10/07/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Φτάνουμε Φως! σφύριξε ο Πλάτων, ελάτε να μας συναντήσετε! - Σελίδα 2 Empty Απ: Φτάνουμε Φως! σφύριξε ο Πλάτων, ελάτε να μας συναντήσετε!

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Σαβ Ιαν 14, 2012 7:04 pm

Κοιτάξτε τώρα τι άλλο ανακάλυψα, την ιστοσελίδα της ναυτιλιακής εταιρείας που ανήκει ο Ιωάννης:

Eastern Mediterranean Maritime Limited (EASTMED)

http://www.eastmed.gr/index.php?option=frontpage&lang=gr

Κι επειδή ρωτώντας τις μηχανές αναζήτησης βρίσκεις σχεδόν τα πάντα, ανακάλυψα και σε ποιον ανήκει η εταιρεία, το όνομα δηλαδή του εφοπλιστή, είναι ο κ. Αθανάσιος Μαρτίνος!

http://www.vimaonline.gr/default.asp?pid=20&ct=7&artid=3597


24 Οκτωβρίου 2011

Την εκτίμηση ότι η αγορά των δεξαμενόπλοιων ενδέχεται να έχει αγγίξει τα χαμηλά της και να εμφανίζει έτσι πλέον ευκαιρίες για επενδύσεις τροφοδοτούν οι τελευταίες κινήσεις της ελληνικής ναυτιλιακής Eastern Mediterranean Maritime, συμφερόντων του εφοπλιστή Θανάση Μαρτίνου.

Ο εφοπλιστής τις τελευταίες ημέρες παρήγγειλε τη ναυπήγηση δεξαμενόπλοιων μεταφοράς πετρελαιοειδών και παράλληλα αγοράζει ένα μεταχειρισμένο υπερδεξαμενόπλοιο. Μαζί με τις υπόλοιπες κινήσεις του φέτος έχει συνολικά επενδύσει σχεδόν 350 εκατομμύρια δολάρια σε μια αγορά σε κρίση.

Ορισμένοι πιστεύουν πως τέτοιες αποφάσεις ενδέχεται να σηματοδοτούν την απαρχή της ανάκαμψης και ότι η αγορά μπορεί να σταθεροποιείται μετά από μια πολυετή περίοδο εντονότατων πιέσεων. Πιέσεις που βαραίνουν τόσο τους ναύλους των δεξαμενοπλοίων όσο και τις αξίες τους. Οι πτωτικές τάσεις αυτές πηγάζουν κυρίως από την υπερπροσφορά μεταφορικής ικανότητας -λόγω του μεγάλου αριθμού πλοίων που έχουν παραγγελθεί πριν από την κρίση που ξέσπασε το 2008 και τα οποία παραδίδονται τώρα- αλλά και από τους αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης του παγκόσμιου εμπορίου.

Η επένδυση στην Κορέα

Η Eastern Mediterranean Maritime μια από τις εταιρείες - βαρόμετρα της ποντοπόρου παρήγγειλε έναντι ποσού που υπολογίζεται στην περιοχή των 111 εκατομμυρίων δολαρίων δύο δεξαμενόπλοια μεταφοράς πετρελαιοειδών (products tankers) μεσαίου βεληνεκούς (medium-range ή MR) χωρητικότητας 52.000 τόνων, στα νοτιοκορεάτικα ναυπηγεία της SPP και απέκτησε παράλληλα δικαίωμα ναυπήγησης τρίτου. Τα πλοία αναμένεται να παραδοθούν από τα τέλη του 2013. Κάτι που σημαίνει ότι το επιτελείο της Eastern Mediterranean εκτιμά ότι εκείνη την περίοδο τα πλοία θα μπορούν να δουλεύουν με ημερήσιους ναύλους τουλάχιστον άνω του κόστους τους ή και ότι οι τιμές τους θα έχουν ανέβει δημιουργώντας υπεραξίες εάν μεταπωληθούν, ενδεχομένως ακόμα και πριν από την παράδοσή τους.

“Distressed assets”

Παράλληλα η ελληνική ναυτιλιακή αναμένεται να καταβάλει ποσό της τάξης των 34 εκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά του υπερδεξαμενόπλοιου Sky Wing, ναυπήγησης του 2002. Η αγορά αυτού του VLCC (Very Large Crude Carrier), χωρητικότητας 300.000 τόνων θα προχωρήσει αφού εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας. Χαρακτηρίζεται όμως ήδη στην Ακτή Μιαούλη σαν μια κλασική επένδυση σε distressed assets. Η οικογένεια Μαρτίνου διακρίνεται στους ναυτιλιακούς κύκλους για την ευθυκρισία της και έτσι οι κινήσεις της αυτές έχουν αποσπάσει την προσοχή όλων.

Η κρίση και οι χρεοκοπίες

Τα μέχρι στιγμής προβλήματα στην αγορά των δεξαμενοπλοίων έχουν ήδη οδηγήσει μια εισηγμένη στη Wall ελληνική ναυτιλιακή, την Omega Navigation συμφερόντων του εφοπλιστή Γιώργου Κασσιώτη, σε καθεστώς χρεοκοπίας και άλλη μια στο κατώφλι της χρεοκοπίας. Η τελευταία είναι η, επίσης εισηγμένη, Genmar συμφερόντων του Έλληνα εφοπλιστή Πέτρου Γεωργιόπουλου, η οποία προειδοποίησε πρόσφατα τους επενδυτές ότι ενδέχεται να αναζητήσει την υπαγωγής της στο άρθρο 11 του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα. Και αυτό εξαιτίας των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζει στην τρέχουσα δυσμενή συγκυρία στις ναυλαγορές, απόρεια και του υψηλού δανεισμού της. Οι επενδύσεις του Θανάση Μαρτίνου έρχονται να σπάσουν αυτό το κλίμα και να δώσουν μια αισιόδοξη προοπτική στην πιο κρίσιμη ίσως περίοδο του κλάδου τις τελευταίες δεκαετίες.

To άνοιγμα στα containerships

Να σημειωθεί πως η Eastern Mediterranean ή EastMed τον Απρίλιο υπέγραψε με τα ίδια ναυπηγεία συμφωνία και για την κατασκευή τριών πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων ή containerships (1.700 teu) με εκτιμώμενη παράδοση από τα μέσα του 2013 και μετά έναντι 30,5 εκατ. δολ. το κάθε ένα. Συνολικά δηλαδή επένδυση ύψους 91,5 εκατ. δολ. Ο Θανάσης Μαρτίνος έχει στα σκαριά άλλα τέσσερα containerships στα κινεζικά ναυπηγεία, Guangzhou Wenchong Shipyard έναντι 28,5 εκατ. δολ. έκαστο ή 114 εκατ. δολ. συνολικά.

Γιατί «μετράει» η EastMed

Οι επενδύσεις αυτές μαζί με τις τελευταίες στα δεξαμενόπλοια σημαίνουν πως ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες εφοπλιστές έχει επενδύσει μέχρι στιγμής φέτος 350 εκατομμύρια δολάρια. Η EastMed διαχειρίζεται ήδη στόλο 17 δεξαμενοπλοίων, 13 φορτηγών και ενός containerships, ενώ έχει υπό παραγγελία άλλα 7.

Ο Θανάσης είναι ο μεγαλύτερος από τους τρεις γιους της θρυλικής Αθηνάς Μαρτίνου. Ένας από εκείνους τους ανθρώπους που απολαμβάνουν τον ευρύτερο δυνατό σεβασμό στον κλάδο τους. Θεωρείται μάγος των αγοραπωλησιών και οι πρώτες μαζικές εξαγορές φτηνών πλοίων στα απόνερα της κρίσης του 2008 βοήθησαν να ανακάμψει η επιχειρηματική εμπιστοσύνη σε ολόκληρο τον κλάδο.

Η εταιρεία του ελέγχει 30 δεξαμενόπλοια και φορτηγά και είναι η μικρότερη από τις τρεις της οικογένειας.

Η Miverva και η Thenamaris που διευθύνει ο αδελφός του Ντίνος, διαχειρίζονταν στα τέλη του προηγούμενου έτους η καθεμία στόλους με περισσότερα από 40 πλοία.

Για να αντιληφθεί όμως κανείς καλύτερα την επιρροή της οικογένειας Μαρτίνου στη ναυτιλία, αρκεί να αναλογιστεί ότι στη Τhenamaris ξεκίνησαν, σύμφωνα με υπολογισμούς των Lloyd’s List, να δουλεύουν περισσότεροι από 30 Έλληνες, που σήμερα είναι εφοπλιστές

Ξέρω ότι είναι δύσκολο να διαβάσετε ένα τέτοιο άρθρο. Ένα άρθρο που αφορά θέματα οικονομίας. Όμως αξίζει τον κόπο να προσπαθήσετε. Έτσι θα αρχίσετε να μαθαίνετε σημαντικά πράγματα που αφορούν όλους μας, αφού η ναυτιλία είναι ένας από τους σημαντικότερους πόρους εσόδων για τη χώρα μας!

Και ποιος ξέρει; Ίσως αύριο να εργαστείτε κι εσείς σε κάποιον τομέα της Ναυτιλίας.

Θέλω μάλιστα να προσέξετε τον επίλογο του άρθρου:

Για να αντιληφθεί όμως κανείς καλύτερα την επιρροή της οικογένειας Μαρτίνου στη ναυτιλία, αρκεί να αναλογιστεί ότι στη Τhenamaris ξεκίνησαν, σύμφωνα με υπολογισμούς των Lloyd’s List, να δουλεύουν περισσότεροι από 30 Έλληνες, που σήμερα είναι εφοπλιστές.

Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως όποιος εργάστηκε στην εταιρεία των Μαρτίνων έγινε εφοπλιστής! Αρκεί να πω ότι κι εγώ από την εταιρεία αυτή ξεκίνησα να εργάζομαι. Η πρώτη μου θέση ήταν στο καράβι ΕΛΑΦΙΝΑ της Θεναμάρις. Δεν έγινα όμως εφοπλιστής...

ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 1035
Ημερομηνία εγγραφής : 10/07/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Φτάνουμε Φως! σφύριξε ο Πλάτων, ελάτε να μας συναντήσετε! - Σελίδα 2 Empty Απ: Φτάνουμε Φως! σφύριξε ο Πλάτων, ελάτε να μας συναντήσετε!

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Σαβ Ιαν 14, 2012 7:21 pm

Να και κάτι ακόμη σημαντικό που ανακάλυψα στην ιστοσελίδα της ναυτιλιακής εταιρείας που ανήκει ο ΙΩΑΝΝΗΣ:

http://www.eastmed.gr/index.php?option=contents&task=Category&section=&Top=&lang=gr&Category=93

Η Eastern Mediterranean Maritime Limited (EASTMED) είναι εταιρεία διαχείρισης ποντοπόρων πλοίων με έδρα το Λιχτενστάιν και κεντρικά γραφεία στην Γλυφάδα Αττικής. Διαχειρίζεται 19 δεξαμενόπλοια και 14 φορτηγά πλοία, συνολικής μεταφορικής ικανότητας περίπου 3 εκατομμυρίων τόνων.

Η εταιρεία απασχολεί 120 εργαζόμενους στα γραφεία της και 1200 περίπου ναυτικούς στα πλοία.

Η EASTMED είναι μέλος των BIMCO, INTERTANKO και INTERCARGO, ώστε να ανταποκρίνεται στα διεθνή πρότυπα της ναυτιλίας.

Επίσης είναι ενεργό μέλος της HELMEPA και όλοι οι Έλληνες αξιωματικοί και ναυτικοί ενθαρρύνονται να γίνουν εθελοντικά μέλη της HELMEPA για την προώθησης της προστασίας των θαλασσών και του περιβάλλοντος.

Η EASTMED επίσης συμμετέχει εθελοντικά στο πρόγραμμα της AMVER, που λειτουργεί από την Αμερικανική Ακτοφυλακή (US Coast Guard) για την προώθηση της ασφάλειας ζωής και περιουσίας στη θάλασσα. Τα πλοία που διαχειρίζεται η EASTMED τιμώνται κάθε χρόνο με τα βραβεία AMVER.

Η EASTMED έχει κερδίσει τη φήμη της αξιόπιστης και υπεύθυνης ναυτιλιακής εταιρείας με βραβεία και τιμητικές επιστολές για την προσπάθεια της να προσφέρει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.

Οι παρακάτω εταιρείες λειτουργούν ως αποκλειστικοί αντιπρόσωποι της EASTMED:

- Intermar Chartering (UK) Ltd στο Λονδίνο: Καλύπτει την αγορά ναυλώσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο και κυρίως στο Λονδίνο.

- Agemar Manning Agency στην Μανίλα, Φιλιππίνες: Απευθείας επιλέγει, εκπαιδεύει και απασχολεί Φιλιππινέζους Καπετάνιους, αξιωματικούς και πληρώματα αποκλειστικά για τα πλοία που διαχειρίζεται η EASTMED.

Ένα καλό νέο, πως η εταιρεία είναι μέλος της HELMEPA, και ένα κακό, πως απασχολεί Φιλιππινέζους καπετάνιους και αξιωματικούς και πληρώματα... Κρίμα. Σε καιρούς που η Ελλάδα έχει μεγάλη ανεργία, θα ήταν ευχής έργο να όλοι οι Έλληνες εφοπλιστές έπαιρναν μόνο Έλληνες στα καράβια τους.

Εκτός βέβαια και δε βρίσκουν!

Υπάρχουν άραγε Έλληνες που θέλουν να ταξιδέψουν με τα πλοία; Να γίνουν δηλαδή ναυτικοί;

Κι αν υπάρχουν, είναι αρκετοί για να "επανδρώσουν" όλα τα ελληνικά και τα ελληνόκτητα πλοία;

Αυτό είναι ένα ερώτημα που θέλει πολύ ψάξιμο!!!

ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 1035
Ημερομηνία εγγραφής : 10/07/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Φτάνουμε Φως! σφύριξε ο Πλάτων, ελάτε να μας συναντήσετε! - Σελίδα 2 Empty Απ: Φτάνουμε Φως! σφύριξε ο Πλάτων, ελάτε να μας συναντήσετε!

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Κυρ Ιαν 15, 2012 1:15 pm

Φτάνουμε Φως! σφύριξε ο Πλάτων, ελάτε να μας συναντήσετε! - Σελίδα 2 2%252520%2525CE%25259B%2525CE%252597%2525CE%25259C%2525CE%25259D%2525CE%25259F%2525CE%2525A3

Να λοιπόν το Maran Plato, ο Πλάτων, που έφτασε πια στο αγκυροβόλιο της Λήμνου, στη ράδα δηλαδή όπως λένε το αγκυροβόλιο οι ναυτικοί στη γλώσσα των καραβιών.

Βλέπουμε δίπλα του και τον Ιωάννη, το δεξαμενόπλοιο που παρουσιάσαμε χτες, αλλά και τη Ματίλντα!

Θα προσπαθήσουμε τώρα να μάθουμε περισσότερα για το καινούριο καράβι...

ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 1035
Ημερομηνία εγγραφής : 10/07/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Φτάνουμε Φως! σφύριξε ο Πλάτων, ελάτε να μας συναντήσετε! - Σελίδα 2 Empty Απ: Φτάνουμε Φως! σφύριξε ο Πλάτων, ελάτε να μας συναντήσετε!

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Κυρ Ιαν 15, 2012 1:28 pm

Φτάνουμε Φως! σφύριξε ο Πλάτων, ελάτε να μας συναντήσετε! - Σελίδα 2 1

Να λοιπόν και η Ματίλντα! Ας είναι καλά το διαδίκτυο που μας επιτρέπει να βρίσκουμε τόσες πολλές πληροφορίες για τα καράβια που ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο!

http://www.shipspotting.com/gallery/photo.php?lid=1469715#

Είναι κι αυτή δεξαμενόπλοιο, δηλαδή μεταφέρει πετρέλαιο.

Ο Καροτένιος μάλιστα ανακάλυψε πως ανήκει σε εταιρεία - αδελφή της εταιρείας του Ιωάννη, που είναι αγκυροβολημένος δίπλα της, στη Θεναμάρις. Οι δυο εταιρείες, η Eastern Mediterranean Maritime Limited (EASTMED) του Ιωάννη, και η Thenamaris της Ματίλντα, ανήκουν σε δύο αδέρφια, τον κ. Θανάση Μαρτίνο η πρώτη και στον κ. Ντίνο Μαρτίνο, η δεύτερη.

Κοίτα να δεις δηλαδή, άλλα αδέρφια παρκάρουν δίπλα δίπλα τα αυτοκίνητά τους και άλλα αγκυροβολούν δίπλα δίπλα τα καράβια τους!!!

ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 1035
Ημερομηνία εγγραφής : 10/07/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Φτάνουμε Φως! σφύριξε ο Πλάτων, ελάτε να μας συναντήσετε! - Σελίδα 2 Empty Απ: Φτάνουμε Φως! σφύριξε ο Πλάτων, ελάτε να μας συναντήσετε!

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Κυρ Ιαν 15, 2012 2:16 pm

Ας δούμε τώρα και το πρόγραμμα των ταξιδιών της Ματίλντα:

2012 January 23rd, 12:00:22 UTC Supsa,georgia

2012 January 18th, 12:00:18 UTC Ceyhan, Turkey

2011 December 30th, 05:00:52 UTC Sidi Kerir Egypt

2011 December 24th, 06:00:13 UTC Savona,italy

2011 December 12th, 16:00:24 UTC Augusta For Orders

2011 November 28th, 22:00:25 UTC Novorosiysk, Russia

2011 November 18th, 22:00:49 UTC Omisalj, Croatia

2011 November 3rd, 20:00:22 UTC Novorossiysk, Russia

2011 October 22nd, 01:00:40 UTC Fos France

Μπα, μπα, τι βλέπω! Τον Οκτώβριο ήταν και η Ματίλντα στο Φως της Γαλλίας, εκεί που ήταν και ο Πλάτων λίγες μέρες πριν.

Και το Νοέμβριο βρισκόταν στο Νοβοροσίσκ της Ρωσίας, εκεί δηλαδή που έχει σκοπό να πάει τώρα ο Πλάτων.

Όταν τα καράβια κουβαλούν ίδιο φορτίο, όπως η Ματίλντα, ο Πλάτων και ο Ιωάννης, (τα τρία δεξαμενόπλοια που αυτή τη στιγμή ξεκουράζονται στο αγκυροβόλιο της Λήμνου) έχουν πολλές πιθανότητες να ταξιδεύουν και στα ίδια λιμάνια. Και πολλές φορές να συναντούν το ένα το άλλο!

Και φανταστείτε συγκίνηση αν σε έναν τόπο μακρινό συναντάς πατριωτάκια και ίσως ίσως και φίλους και συγγενείς ακόμη!

Αν τα καράβια είναι δεμένα στο λιμάνι, μπορούν οι ναυτικοί ακόμη και να επισκεφθούν ο ένας το πλοίο του άλλου. Αν όμως είναι στο αγκυροβόλιο, δηλαδή καταμεσής στη θάλασσα αραγμένα, τότε μόνο από το VHF μπορούν να μιλήσουν, ένα σύστημα ηχητικής επικοινωνίας που χρησιμοποιούν τα πλοία. Κάτι σαν τηλέφωνο θα λέγαμε...

Το κάθε πλοίο για να μπορεί να επικοινωνεί με τα άλλα πλοία ή και με τους σταθμούς της ξηράς έχει έναν κωδικό. Τον κωδικό διεθνούς κλήσης. Ο κωδικός της Ματίλντα είναι: 9HZM9

Ο κωδικός αποτελείται από αριθμούς και γράμματα του λατινικού αλφαβήτου και υπάρχει ειδικός τρόπος να τα διαβάζεις.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΩΝΗΤΙΚΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ

A = Όπως Alfa, άλφα N = Όπως Novemper, Νοέμβριος
B = Όπως Bravo, μπράβο O = Όπως Oskar, Όσκαρ
C = Όπως Charlie, Τσάρλι P = Όπως Papa, Παπάς
D = Όπως Delta, Δέλτα Q = Όπως Quebec, Κεμπέκ
E = Όπως Echo, Έκο R = Όπως Romeo, Ρωμαίος
F = Όπως Foxtrot, Φόξτροτ S = Όπως Siera, Σιέρα
G = Όπως Golf, Γκολφ T = Όπως Tango, Τάγκο
H = Όπως Hotel, Χοτέλ U = Όπως Uniforme, Γιούνιφορμ
I = Όπως India, Ινδία V = Όπως Victor, Βίκτορ
J = Όπως Juliett, Ζιλιέ W = Όπως Whiskey, Ουίσκι
K = Όπως Kilo, Κιλό X = Όπως X-ray, Ξ - ρέϊ
L = Όπως Lima, Λίμα Y = Όπως Yankee, Γιάνκι
M = Όπως Mike, Μάικ Z = Όπως Zulu, Ζουλού

Υπάρχει και ελληνικό φωνητικό αλφάβητο όμως σε εμπορικά πλοία χρησιμοποιούν πάντα το διεθνές.

Για τους αριθμούς λέμε το όνομά τους στα αγγλικά.

Δείτε περισσότερα εδώ

http://egnatia.ee.auth.gr/~gmetaxas/amateur_radio/phonetics.htm

Προσπαθήστε να μάθετε με το φωνητικό αλφάβητο το όνομά σας.

πχ MIKE ALFA ROMEO INDIA ALFA = MARIA

Ας πούμε και το όνομα της Ματίλντα με το φωνητικό αλφάβητο:

9HZM9 = NINE HOTEL ZULU MIKE NINE

Με αυτόν τον τρόπο καλούν το Ματίλντα στο VHF τα άλλα καράβια ή οι σταθμοί της στεριάς. Και όχι με το όνομα σκάφους. Το όνομα του σκάφους συχνά αλλάζει, όμως το διεθνές χαρακτηριστικό του πλοίου μένει πάντα ίδιο και ποτέ δε δίνουν σε δύο καράβια το ίδιο σήμα!

ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 1035
Ημερομηνία εγγραφής : 10/07/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Φτάνουμε Φως! σφύριξε ο Πλάτων, ελάτε να μας συναντήσετε! - Σελίδα 2 Empty Απ: Φτάνουμε Φως! σφύριξε ο Πλάτων, ελάτε να μας συναντήσετε!

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Κυρ Ιαν 15, 2012 2:39 pm

Φτάνουμε Φως! σφύριξε ο Πλάτων, ελάτε να μας συναντήσετε! - Σελίδα 2 2

Η Ματίλντα διασχίζει το Βόσπορο, τη θάλασσα δηλαδή της Κωνσταντινούπολης!

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
http://www.shipspotting.com/gallery/photo.php?lid=1469717

Στις 27 Ιουνίου του 2011

Το Βόσπορο θα διασχίσουν σε λίγες μέρες και τα τρία πλοία που τώρα είναι αγκυροβολημένα έξω από τη Λήμνο, τα τρία ελληνόκτητα δεξαμενόπλοια.

Θα περάσουν δηλαδή από εκείνους τους τόπους που κάποτε έλαμψε το άστρο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Ως την αποφράδα ημέρα της 29ης Μαΐου 1453. Από τότε η Εφτάλοφη έπεσε στα χέρια των Τούρκων. Και σήμερα την ονομάζουν Ιστανμπούλ.

Περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις, όπως έγραψε ο ποιητής...

Κάθε Έλληνας ναυτικός που περνά από τέτοια μέρη, νιώθε ιδιαίτερη συγκίνηση. Θυμάται το τραγούδι "Πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικά μας θα 'ναι" και βουρκώνει.

Τουλάχιστον είναι μια παρηγοριά που έστω και έτσι περνάνε μπροστά από την Αγια - Σοφιά ελληνικά καράβια. Και τα κυματάκια του Βοσπόρου ακούνε και πάλι ελληνική λαλιά...

ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 1035
Ημερομηνία εγγραφής : 10/07/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Φτάνουμε Φως! σφύριξε ο Πλάτων, ελάτε να μας συναντήσετε! - Σελίδα 2 Empty Απ: Φτάνουμε Φως! σφύριξε ο Πλάτων, ελάτε να μας συναντήσετε!

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Κυρ Ιαν 15, 2012 2:56 pm

Φτάνουμε Φως! σφύριξε ο Πλάτων, ελάτε να μας συναντήσετε! - Σελίδα 2 18

Ο Βόσπορος, η Προποντίδα και ο Κεράτιος Κόλπος. Οι θάλασσες δηλαδή που βρέχουν την Κωνσταντινούπολη.

Και μπορεί την Κωνσταντινούπολη να τη λένε πια Ιστανμπούλ, όμως ο Βόσπορος κρατά το όνομά του: Bosphorus

Φτάνουμε Φως! σφύριξε ο Πλάτων, ελάτε να μας συναντήσετε! - Σελίδα 2 12asdgfcadfgsgfsfg

Να και μια ακόμη αναπαράσταση εποχής, διακρίνονται στο βάθος τα τείχη του Μεγάλου Θεοδοσίου και μπροστά μπροστά το Ιερό Παλάτι, η Αγία Σοφία, ο Ιππόδρομος...

ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 1035
Ημερομηνία εγγραφής : 10/07/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Φτάνουμε Φως! σφύριξε ο Πλάτων, ελάτε να μας συναντήσετε! - Σελίδα 2 Empty Απ: Φτάνουμε Φως! σφύριξε ο Πλάτων, ελάτε να μας συναντήσετε!

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Κυρ Ιαν 15, 2012 3:46 pm

Φτάνουμε Φως! σφύριξε ο Πλάτων, ελάτε να μας συναντήσετε! - Σελίδα 2 Istanbul%2525201901%25252C%252520%2525CE%25259A%2525CE%2525B5%2525CF%252581%2525CE%2525AC%2525CF%252584%2525CE%2525B9%2525CE%2525BF%2525CF%252582%252520%2525CE%25259A%2525CF%25258C%2525CE%2525BB%2525CF%252580%2525CE%2525BF%2525CF%252582%25255B5%25255D

Να και μια απεικόνιση της Κωνσταντινούπολης του χθες όπου διακρίνονται και τα πλοία εκείνης της εποχής.

Τι διαφορά από τα πλοία του σήμερα!!!

Το πλέον χαρακτηριστικό καράβι της βυζαντινής περιόδου ήταν ο περίφημος δρόμων:

Φτάνουμε Φως! σφύριξε ο Πλάτων, ελάτε να μας συναντήσετε! - Σελίδα 2 Dromon_01

Στο naftoporo.gr διαβάζουμε τα εξής:

Ελαφρύς τύπος Βυζαντινού Δρόμωνα


Το μοντέλο που παρουσιάζεται αποτελεί ένα Δρόμωνα, βασικού τύπου πλοίου του Βυζαντινού πολεμικού ναυτικού.

Ο Δρόμωνας, θεωρείται η εξέλιξη της Αθηναϊκής τριήρους. Όπως και η τριήρης, έτσι και ο δρόμων ήταν ελαφριάς κατασκευής, ανθεκτικός και έφερε αναλόγως του τύπου του, μία ή δύο σειρές κουπιών.

Έφερε επίσης ένα ή περισσότερα τριγωνικά πανιά (λατίνια) ή τετράγωνα, ανάλογα του τύπου του. Η επιφάνεια των πανιών του ήταν μεγαλύτερη από αυτή της τριήρους με αποτέλεσμα να κινείται γρηγορότερα και αναλόγως των καιρικών συνθηκών να κινείται μόνο με πανιά.

Αντί για το μεταλλικό έμβολο που έφερε η Αθηναϊκή τριήρης, ο Δρόμων έφερε "σίφωνα" στην πλώρη, από το οποίο εκτοξευόταν το περίφημο υγρό πυρ.

Το όπλο αυτό μετά το 673 μ.Χ. έγινε ο φόβος και ο τρόμος των εχθρικών πλοίων. Δεν ήταν απαραίτητο πλέον τα πλοία του βυζαντινού πολεμικού ναυτικού να εμβολίζουν ή να έρχονται σε επαφή με τα εχθρικά πλοία.

ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 1035
Ημερομηνία εγγραφής : 10/07/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Φτάνουμε Φως! σφύριξε ο Πλάτων, ελάτε να μας συναντήσετε! - Σελίδα 2 Empty Απ: Φτάνουμε Φως! σφύριξε ο Πλάτων, ελάτε να μας συναντήσετε!

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Κυρ Ιαν 15, 2012 6:59 pm

Επιστροφή στον Πλάτωνα, στο Maran Plato δηλαδή...

Με μια πρόσφατη φωτογραφία από το κατάστρωμα του πλοίου:

Φτάνουμε Φως! σφύριξε ο Πλάτων, ελάτε να μας συναντήσετε! - Σελίδα 2 Disi

Μαγεία δεν είναι;

ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 1035
Ημερομηνία εγγραφής : 10/07/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Φτάνουμε Φως! σφύριξε ο Πλάτων, ελάτε να μας συναντήσετε! - Σελίδα 2 Empty Απ: Φτάνουμε Φως! σφύριξε ο Πλάτων, ελάτε να μας συναντήσετε!

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Κυρ Ιαν 15, 2012 7:21 pm

Φτάνουμε Φως! σφύριξε ο Πλάτων, ελάτε να μας συναντήσετε! - Σελίδα 2 1a

Να όμως και μια φωτογραφία από το εσωτερικό του πλοίου.

Είναι ο χώρος της γέφυρας. Επίτηδες έκρυψα τον άνθρωπο που κάνει βάρδια, προσωπικά δεδομένα...

Δείτε πόσα όργανα υπάρχουν!

Όλα πλέον γίνονται με ηλεκτρονικά μέσα και ο αξιωματικός υπηρεσίας πρέπει να ξέρει να τα χειρίζεται όλα με τον καλύτερο τρόπο!

Από τη γέφυρα γίνεται η διακυβέρνηση του πλοίου. Εδώ υπάρχει το τιμόνι και από τη γέφυρα παίρνει εντολές το μηχανοστάσιο για το πόσο γρήγορα θα πάει το πλοίο ή αν θα πάει μπροστά ή πίσω ή και θα σταματήσει τελείως!

Η εργασία στη γέφυρα γίνεται με βάρδιες. Συνήθως υπάρχουν τρεις βάρδιες, η 8 - 12, η 12 - 4 και η 4 - 8. Εννοείται πως οι βάρδιες αυτές γίνονται και μέρα και νύχτα.

Την ώρα της βάρδιας στη γέφυρα υπάρχουν οπωσδήποτε ο αξιωματικός υπηρεσίας και ένας ή και δύο ναύτες που τον βοηθούν. Σε περίπτωση κινδύνου ή σε δύσκολα σημεία ανεβαίνει στη γέφυρα και ο πλοίαρχος.

Επίσης όταν ένα καράβι πλησιάζει σε λιμάνι, επιβιβάζεται και ένας ακόμη πλοίαρχος από τον τόπο αυτό, ο πιλότος.

Βάρδια στη γέφυρα κάνουν οι ανθυποπλοίαρχοι του πλοίου και μερικές φορές και ο υποπλοίαρχος.

Ο πιο άπειρος αξιωματικός συνήθως παίρνει τη βάρδια 8 - 12, ο πιο έμπειρος την 4 - 8.

Στα μικρά καράβια ή αν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος, οι βάρδιες γίνονται εξάωρης διάρκειας, δηλαδή 6 - 12 και 12 - 6.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν την ώρα της βάρδιας. Το σημαντικότερο είναι να παίρνονται μέτρα για την ασφάλεια του πλοίου και να ακολουθεί το καράβι την πορεία που διέταξε ο πλοίαρχος.

Ο αξιωματικός λοιπόν ελέγχει συνεχώς το στίγμα του πλοίου και αν δει ότι δεν είναι στη σωστή πορεία, παίρνει τα μέτρα του για να επανέλθει σ' αυτήν.

Οι ναύτες κρατούν το τιμόνι και εκτελούν τις εντολές του αξιωματικού. Αυτός τους λέει τι πορεία να κρατήσουν.

Επίσης οι ναύτες ελέγχουν και τον ορίζοντα και ενημερώνουν τον αξιωματικό αν δουν άλλο καράβι ή κάποιο σημείο στεριάς.

Έτσι ο ναύτης που κρατά το τιμόνι λέγεται τιμονιέρης και ο άλλος που κοιτά τον ορίζοντα λέγεται οπτήρας.

Σε πολλές περιπτώσεις, που το καράβι βρίσκεται μακριά από στεριές και δεν υπάρχουν πλοία τριγύρω του, το τιμόνι δεν τον κρατά κανένας. Μπαίνει ο αυτόματος πιλότος!

Την ημέρα και όταν έχει καλή ορατότητα είναι εύκολο να δουν από τη γέφυρα τον ορίζοντα. Το βράδυ και όταν έχει ομίχλη χρησιμοποιούν το ραντάρ. Αυτό είναι το μάτι που βλέπει όταν τα μάτια του ανθρώπου δεν μπορούν!


ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 1035
Ημερομηνία εγγραφής : 10/07/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Σελίδα 2 από 2 Επιστροφή  1, 2

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης