ΟΙ ΦΑΡΟΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Διπλή αναφορά σε δραστηριότητες της τάξης μας στο εφημεριδάκι της Helmepa Junior

Πήγαινε κάτω

Διπλή αναφορά σε δραστηριότητες της τάξης μας στο εφημεριδάκι της Helmepa Junior Empty Διπλή αναφορά σε δραστηριότητες της τάξης μας στο εφημεριδάκι της Helmepa Junior

Δημοσίευση από Admin Πεμ Δεκ 22, 2011 2:35 pm

Διπλή αναφορά σε δραστηριότητες της τάξης μας στο εφημεριδάκι της Helmepa Junior
Την τιμητική της είχε η τάξη μας, η Ε1 του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας, στο εφημεριδάκι που εκδίδει η Helmepa Junior και διαβάζεται από χιλιάδες παιδιά σε όλη την Ελλάδα, τα Γλαρόπουλα:

http://www.helmepajunior.gr/glaropoula.php

Η τάξη μας συνεργάζεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με την Helmepa Junior και στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας υλοποιεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο "Πού πας, καραβάκι...". Βασική συνιστώσα του προγράμματος είναι η προστασία του περιβάλλοντος και ειδικά της θάλασσας και των ακτών, όμως περιλαμβάνει και πολλές ακόμη πτυχές που αφορούν τη σχέση των Ελλήνων με τη θάλασσα και τη ναυτιλία.

Ξέρουμε ότι κάτι τέτοιο ξενίζει για ένα σχολείο της Ηπείρου. Μα το δικό μας σχολείο έχει το πλεονέκτημα να βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, σε απόσταση αναπνοής, κι έτσι εξηγείται το ενδιαφέρον μας όχι μόνο για να σώσουμε τη θάλασσα και τις ακτές από τη ρύπανση αλλά να "σώσουμε" και τον τόπο μας αξιοποιώντας - στο μέτρο που μας επιτρέπουν οι δυνάμεις μας - τα αγαθά της ναυτιλίας.

Ξεκινώντας λοιπόν από πέρυσι τη συνεργασία μας με τη Helmepa Junior, υλοποιήσαμε κατ' αρχάς το πρόγραμμα "Οι Φαροφύλακες της Ηγουμενίτσας", εστιάζοντας αφενός στη γνωριμία των παιδιών με την παιδική περιβαλλοντική οργάνωση και την ευαισθητοποίησή τους σε θέματα προστασίας του θαλάσσιου οικοσυστήματος και αφετέρου διαδίδοντας τόσο στις υπόλοιπες τάξεις του σχολείου μας όσο και σε άλλα σχολεία της Θεσπρωτίας το θεσμό της συμμετοχής στις ομάδες των εθελοντών της Helmepa. Έτσι σε συνεργασία με την υπεύθυνη της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας, την κ. Ειρήνη Παπαχρήστου, υποδεχθήκαμε εκπρόσωπο της Helmepa Junior στη Θεσπρωτία και βοηθήσαμε στην παρουσίαση του προγράμματος:

http://tetartakia.blogspot.com/2011/02/helmepa-junior_14.html

Πολλές δραστηριότητες πραγματοποιήσαμε πέρυσι ως μέλη της Helmepa Junior, ακόμη και εθελοντικό καθαρισμό της παραλίας του Δρεπάνου, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, τον Ιούνιο:

http://tetartakia.blogspot.com/2011/06/blog-post_07.html

Γιατί η προστασία του περιβάλλοντος δεν γίνεται με λόγια, γίνεται με πράξεις και με αλλαγή των συνηθειών μας. Αυτό προσπαθήσαμε πέρυσι να γίνει βίωμα με κάθε τρόπο τόσο στους μαθητές όσο και στους γονείς. Κι ούτε είναι κάτι που το κάνεις μια φορά και τέλειωσες. Έτσι, ξεκινώντας τη νέα χρονιά, βάλαμε αμέσως μπρος. Πάλι καθαρισμός στο Δρέπανο, και μάλιστα σε μη εργάσιμη μέρα, με τη συμμετοχή και γονιών των μαθητών και στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντικού Καθαρισμού των Ακτών:

http://tetartakia.blogspot.com/2011/09/17-2011.html

Στη συνέχεια ξεκινήσαμε και επίσημα το νέο μας εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το "Πού πας, καραβάκι...", λαμβάνοντας υπόψη και την επιλογή της Ηγουμενίτσας από τη Helmepa των μεγάλων ως σημείου που θα παρουσιάσει αυτή τη χρονιά το πρόγραμμα ενημέρωσης των μαθητών για τη ναυτιλία, το περιβάλλον, τις εφαρμοσμένες επιστήμες και τη μηχανική!

https://faros.forumgreek.com/t291-topic

Θα μπορούσαν να λείπουν οι Φαροφύλακες της Ηγουμενίτσας από μια τέτοια εκδήλωση; Φυσικά όχι! Έτσι εστιάσαμε το νέο μας πρόγραμμα στον τομέα της ναυτιλίας, ένας λόγος παραπάνω που υπό τις παρούσες συνθήκες αποτελεί τη μεγάλη ελπίδα της χώρας μας μπρος στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Ταυτόχρονα λάβαμε υπόψη το στενό δεσμό του λιμανιού της πόλης μας και με την τουριστική της ανάπτυξη, τόσο της ίδιας όσο και της Θεσπρωτίας γενικότερα. (Δείτε αναλυτικά το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα ΕΔΩ).

Η Helmepa Junior, εκτιμώντας προφανώς όλες αυτές τις δράσεις που αναπτύσσουμε, μας επιφύλαξε μια ευχάριστη έκπληξη στο τελευταίο της εφημεριδάκι, τα Γλαρόπουλα:

Διπλή αναφορά σε δραστηριότητες της τάξης μας στο εφημεριδάκι της Helmepa Junior A

Ενθουσιασμένα τα παιδιά σήμερα, που παρέλαβαν το εορταστικό φύλλο της εφημερίδας, εντόπισαν τους εαυτούς τους και τα έργα τους στις σελίδες των Γλαρόπουλων:

Διπλή αναφορά σε δραστηριότητες της τάξης μας στο εφημεριδάκι της Helmepa Junior 2A

Αφενός φωτογραφία από τον τελευταίο καθαρισμό στο Δρέπανο, το Σεπτέμβρη, στο κάτω αριστερό μέρος της πρώτης σελίδας, κι αφετέρου αναφορά στο ιστολόγιο της τάξης μας στη σελίδα 5:

Διπλή αναφορά σε δραστηριότητες της τάξης μας στο εφημεριδάκι της Helmepa Junior B

Εδώ δημοσιεύονται και δύο φωτογραφίες από άλλες δραστηριότητες που κάναμε πέρυσι, κατασκευή άγιου Βασίλη από "άχρηστα" υλικά και καθαρισμό στο Δρέπανο τον Ιούνιο του 2011.

Διπλή αναφορά σε δραστηριότητες της τάξης μας στο εφημεριδάκι της Helmepa Junior %2525CE%252593

Χαρά που πήρε η Φαίη, η φετινή αρχηγός της ομάδας Helmepa των κοριτσιών, όταν είδε τον Αϊ - Βασίλη της να ποζάρει στα Γλαρόπουλα! Και δίπλα διακρίνονται ο Βασίλης, ο αρχηγός της ομάδας Helmepa των αγοριών, να καθαρίζουν με το Νίκο Π., το Μάριο και τον Άρη το Δρέπανο!

Άλλο τόσο χαρήκαμε που στο εξώφυλλο της εφημερίδας είδαμε ότι οι ιδέες μας για αξιοποίηση "άχρηστων" υλικών έχουν διαδοθεί και σε άλλα σχολεία της Ελλάδας:

Διπλή αναφορά σε δραστηριότητες της τάξης μας στο εφημεριδάκι της Helmepa Junior %2525CE%252594

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μέσα από όλα αυτά υπάρχει πολλαπλό όφελος τόσο σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος όσο και προβολής του τόπου μας, της μικρής και άγνωστης Θεσπρωτίας, σε όλες της γωνιές της Ελλάδας!

Λέμε λοιπόν ότι οι μικροί Φαροφύλακες της Ηγουμενίτσας, με τα μικρά τους χεράκια, έκαναν μέσα στο 2011 όσα περισσότερα μπορούσαν για να βοηθήσουν τόσο τη μάνα Γη και την Ελλάδα όσο και τον τόπο τους και πως τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια από μας τους μεγάλους. Ευχή μας για το 2012 να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους και σύντομα να βρουν και άλλους συνοδοιπόρους στην προσπάθεια.

Με μεγάλη μάλιστα χαρά σημειώνουμε ότι και το Ε2 τμήμα του σχολείου μας έλαβε την απόφαση συμμετοχής στην Helmepa Junior και ήδη λειτουργούν και εκεί δύο νέες ομάδες εθελοντών. Μάλιστα η Αθηνούλα του Ε2 έλαβε μέρος μαζί μας στον τελευταίο καθαρισμό στο Δρέπανο, και διακρίνεται στη μέση της αναμνηστικής φωτογραφίας που δημοσίευσαν τα Γλαρόπουλα.

Όλη λοιπόν η Πέμπτη τάξη του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας συμμετέχει στην εθελοντική προστασία του περιβάλλοντος και είμαστε σίγουροι πως σύντομα η παρέα θα μεγαλώσει!

Admin
Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 878
Ημερομηνία εγγραφής : 25/02/2008

https://faros.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης