ΟΙ ΦΑΡΟΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

δεξαμενοπλοιο prestige

4 απαντήσεις

Πήγαινε κάτω

δεξαμενοπλοιο prestige Empty δεξαμενοπλοιο prestige

Δημοσίευση από MESSI Δευ Σεπ 19, 2011 3:11 pm

Τεράστια οικολογική καταστροφή προκλήθηκε από τη βύθιση, στις 19 Νοεμβρίου, του ελληνικής ιδιοκτησίας δεξαμενόπλοιου «Πρεστίζ» στα ανοιχτά των ακτών της βορειοδυτικής Ισπανίας. Η διαρροή του αργού πετρελαίου στη θάλασσα είχε ξεκινήσει μια εβδομάδα νωρίτερα, όταν προκλήθηκαν ρωγμές στις δεξαμενές του πλοίου εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή, οπότε και απομακρύνθηκαν τα περισσότερα μέλη του πληρώματος.

δεξαμενοπλοιο prestige Prestige
PRESTIGE

Πάνω από είκοσι χιλιάδες τόνοι πετρελαίου έχουν διαρρεύσει στην θάλασσα έκτοτε και δημιούργησαν μια τεράστια πετρελαιοκηλίδα στα παράλια της Γαλικίας, που είναι μια από τις πλουσιότερες αλιευτικές ζώνες της Ισπανίας. Σε απόγνωση βρίσκονται οι ντόπιοι και κυρίως οι ψαράδες, καθώς τουλάχιστον 3.000 από αυτούς θα υποστούν τις συνέπειες της οικολογικής καταστροφής.


Συνολικά περισσότερες από 164 ακτές έχουν μολυνθεί, σε μήκος πολλών χιλιομέτρων, και η αλιεία απαγορεύεται σε απόσταση 400 χιλιομέτρων από τις ακτές, ενώ χιλιάδες πουλιά αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης από τη μόλυνση.

Εν τω μεταξύ οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν τις προσπάθειες ενός στόλου από εξειδικευμένα πλοία, που έχουν συρρεύσει στην περιοχή και προσπαθούν να καθαρίσουν την πετρελαιοκηλίδα, αλλά και να ορθώσουν φράγματα για να παρεμποδίσουν το πετρέλαιο να φθάσει στις ακτές.

Από τη στιγμή πάντως που το πετρέλαιο διέρρευσε στη θάλασσα, είναι πλέον πολύ δύσκολο να περιοριστεί και το μεγαλύτερο μέρος του θα μείνει στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Κατά την οικολογική οργάνωση Greenpeace, η πετρελαιοκηλίδα που έχει προκληθεί από τη διάλυση του δεξαμενόπλοιου, το οποίο μετέφερε 77.000 τόνους καύσιμου πετρελαίου -ποσότητα σχεδόν διπλάσια από εκείνη του Exxon Valdez-, είναι πιθανό να αντιπροσωπεύει μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές καταστροφές που έχουν συμβεί ως τώρα.
MESSI
MESSI

Αριθμός μηνυμάτων : 428
Ημερομηνία εγγραφής : 14/12/2010
Ηλικία : 35
Τόπος : Ελλάδα

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

δεξαμενοπλοιο prestige Empty Απ: δεξαμενοπλοιο prestige

Δημοσίευση από MESSI Δευ Σεπ 19, 2011 3:15 pm

δεξαμενοπλοιο prestige Images?q=tbn:ANd9GcTrJMNs7CBIcL7U62zaxqiZbSrwPzR02E7OTHOXsM9iRWTPLU9twA
MESSI
MESSI

Αριθμός μηνυμάτων : 428
Ημερομηνία εγγραφής : 14/12/2010
Ηλικία : 35
Τόπος : Ελλάδα

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

δεξαμενοπλοιο prestige Empty Απ: δεξαμενοπλοιο prestige

Δημοσίευση από MESSI Δευ Σεπ 19, 2011 3:15 pm

δεξαμενοπλοιο prestige Prestige-oil-spill-bird-lg
MESSI
MESSI

Αριθμός μηνυμάτων : 428
Ημερομηνία εγγραφής : 14/12/2010
Ηλικία : 35
Τόπος : Ελλάδα

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

δεξαμενοπλοιο prestige Empty Απ: δεξαμενοπλοιο prestige

Δημοσίευση από MESSI Δευ Σεπ 19, 2011 3:19 pm

Τα δύο άρθρα στην εφημερίδα και στο διαδίκτυο αναφέρονται στη βύθιση του δεξαμενόπλοιου "Πρεστίζ" στις ΒΔ ακτές της Ισπανίας το οποίο μετέφερε πετρέλαιο και επέφερε μεγάλη οικολογική καταστροφή στο περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής. Πάντως έγιναν μεγάλες προσπάθειες από γειτονικές χώρες και οικολογικές οργανώσεις για να περιορίσουν την καταστροφή, χωρίς όμως εντυπωσιακά αποτελέσματα


δεξαμενοπλοιο prestige Perifereies_Ispanias
οι περιφέρειες της Ισπανίας. Στα ΒΔ η Γαλικία όπου σε απόσταση 250 χλμ από τις ακτές της έγινε το ναυάγιο του "Πρεστίζ"

δεξαμενοπλοιο prestige Prestige1
η στιγμή του ναυαγίου του "Πρεστίζ"

δεξαμενοπλοιο prestige PrestigeVolunteersInGaliciaCoastδεξαμενοπλοιο prestige _38616435_barnaclemen_ap_300
δεξαμενοπλοιο prestige _38588613_oil250qpδεξαμενοπλοιο prestige _38651061_france_oil300x200ap
από τις προσπάθειες για τον καθαρισμό των ακτών...

MESSI
MESSI

Αριθμός μηνυμάτων : 428
Ημερομηνία εγγραφής : 14/12/2010
Ηλικία : 35
Τόπος : Ελλάδα

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

δεξαμενοπλοιο prestige Empty ΔΕΞΑΜΕΝΟΠΛΟΙΟ "PRESTIGE"

Δημοσίευση από aris Δευ Σεπ 19, 2011 3:33 pm

δεξαμενοπλοιο prestige 47212482

Αρχισε εκ νέου η διαρροή πετρελαίου από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο Prestige, το οποίο προκάλεσε την μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην Ισπανία πριν από εννιά χρόνια,προκαλώντας στους ειδικούς φόβους για νέα ρύπανση.

δεξαμενοπλοιο prestige 1fdd639c708301e3ac064fe
Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για διαρροή από το ναυάγιο,που βρίσκεται σε βάθος περίπου τεσσάρων χιλιάδων μέτρων στα ανοικτά της Γαλικίας στη βορειοδυτική Ισπανία.

Στο ελληνικής πλοιοκτησίας δεξαμενόπλοιο που μετέφερε περίπου 77.000 τόνους αργού πετρελαίου παρουσιάστηκε διαρροή στις 12 Νοεμβρίου 2002 και βυθίστηκε έξι ημέρες αργότερα αφού ρυμουλκήθηκε σε απόσταση 246 χιλιομέτρων από τις ακτές.

δεξαμενοπλοιο prestige Oiltanker1

Η περιοχή της Γαλικίας δεν έχει ακόμη ξεπεράσει πλήρως τα προβλήματα που προκάλεσε η τεράστια πετρελαιοκηλίδα που μόλυνε την θάλασσα και τις ακτές. Νέες πετρελαιοκηλίδες σχηματίζονται και πάλι στη θαλάσσια περιοχή όπου βυθίστηκε το Prestige. Ειδικοί είχαν εκτιμήσει τότε πως είχε ακόμη στις δεξαμενές του περίπου 37.000 τόνους αργού πετρελαίου.

δεξαμενοπλοιο prestige Prestigesinking2

(διασκευή)
aris
aris

Αριθμός μηνυμάτων : 562
Ημερομηνία εγγραφής : 29/09/2010

http://mikros-mikroulis.blogspot.gr/

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

δεξαμενοπλοιο prestige Empty Απ: δεξαμενοπλοιο prestige

Δημοσίευση από Admin Δευ Σεπ 19, 2011 6:04 pm

Και συμπληρώνω από τον ίδιο σύνδεσμο:

Η εταιρεία Repsol κάνοντας χρήση μέσων νέας τεχνολογίας κατόρθωσε να αντλήσει από τις δεξαμενές του βυθισμένου σκάφους ορισμένη ποσότητα πετρελαίου.

Η τότε κυβέρνηση είχε υποστηρίξει ότι μόνο 700 τόνοι πετρελαίου είχαν μείνει στο ναυάγιο,ενώ επιστήμονες που συμβούλευαν την κυβέρνηση υποστήριξαν ότι πριν από το 2025 είναι απίθανο να υπάρξει σημαντική διαρροή.

Ομως μία άλλη ομάδα επιστημόνων υποστηρίζει τώρα ότι στις δεξαμενές του βυθισμένου σκάφους μπορεί να υπάρχουν περίπου 23.000 τόνοι.

Σύμφωνα με την εφημερίδα EL PAIS υπάρχει κίνδυνος να σημειωθεί αιφνιδίως μία μεγάλη διαρροή και να προκληθεί μία νέα μεγάλη οικολογική καταστροφή.

Πηγή:www.capital.gr Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2006 - 16:09
Admin
Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 878
Ημερομηνία εγγραφής : 25/02/2008

https://faros.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

δεξαμενοπλοιο prestige Empty Απ: δεξαμενοπλοιο prestige

Δημοσίευση από Admin Δευ Σεπ 19, 2011 6:07 pm

Μέσι και Άρη, πολύ ωραίες εικόνες από την υπόθεση "Πρεστίζ" και ειδικά ο χάρτης.

Η Γαλικία, όπως φαίνεται σ' αυτόν, είναι επαρχία της Ισπανίας και ας θυμίζει το όνομά της τη γειτονική Γαλλία...

Αξίζει λοιπόν να αναρωτηθούμε τι θα συνέβαινε αν κατά το ατύχημα έπνεαν νότιοι άνεμοι, πού θα μεταφερόταν η πετρελαιοκηλίδα και ποιες χώρες θα είχε ρυπάνει...

Κι ακόμη να προσέξουμε ότι το πλοίο αυτό ήταν ελληνικό. Μπορεί η χώρα μας να έχει τη μεγαλύτερη εμπορική ναυτιλία στον κόσμο αλλά δυστυχώς μεγάλος είναι και ο αριθμός ατυχημάτων που τα ελληνικά καράβια έχουν υποστεί και προκαλέσει στη συνέχεια οικολογικές καταστροφές. Ναι μεν η Helmepa κάνει ό,τι μπορεί για να αποφεύγονται τέτοιες καταστάσεις, και να μην αμαυρώνεται η φήμη της ναυτιλίας μας, μα πολλά ακόμη πρέπει να γίνουν ή και να αλλάξουν. Πχ η ηλικία των πλοίων του στόλου μας και η ανανέωσή του. Το "Πρεστίζ" ήταν, θυμίζω, 26 ετών καράβι. Πολύ γέρικο. Και αναμενόμενο το ατύχημα που του συνέβη.

Το αστείο; Το ή μάλλον το τραγελαφικό της υπόθεσης; Το ίδιο το όνομα του σκάφους: Πρεστίζ... Τι σημαίνει "Prestige"; Σημαίνει κύρος. Κι όμως μετά το ατύχημα αυτού του πλοίου καταρρακώθηκε το κύρος της ελληνικής ναυτιλίας ακόμη μία φορά...

Admin
Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 878
Ημερομηνία εγγραφής : 25/02/2008

https://faros.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

δεξαμενοπλοιο prestige Empty prestige δεξαμενοπλοιο

Δημοσίευση από lampros Τρι Σεπ 20, 2011 6:44 pm

Μαδρίτη
Στα ανοικτά των βορειοδυτικών ακτών της Ισπανίας βυθίστηκε την Τρίτη το ελληνικής πλοιοκτησίας, με σημαία των νήσων Μπαχάμες, δεξαμενόπλοιο Prestige που μετέφερε στις δεξαμενές του τουλάχιστον 70.000 τόνους αργού πετρελαίου. Εντείνονται οι φόβοι για τεράστια οικολογική καταστροφή.
«Το Prestige βρίσκεται στο βυθό. Το εμπρόσθιο τμήμα του βυθίστηκε στις 17:15 (ώρα Ελλάδος) δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο Λαρς Βάλντερ, εκπρόσωπος της ολλανδικής εταιρείας διάσωσης Smit Salvage.

Το δεξαμενόπλοιο κόπηκε στα δύο στις 9:00 το πρωί της Τρίτης σε απόσταση 250 χιλιομέτρων από τις ακτές της Γαλικίας, βορειοδυτικά της Ισπανίας, κατά την προσπάθεια των ρυμουλκών να το απομακρύνουν προς τα ανοικτά, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος βύθισής του κοντά στις ακτές. Αρχικά βυθίστηκε το πρυμναίο τμήμα του.

Το τάνκερ, το οποίο μετέφερε συνολικά 70.000 τόνους πετρελαίου, παρουσίασε μηχανικά προβλήματα την περασμένη Τετάρτη στα ανοικτά των ακτών της Γαλικίας στη διάρκεια σφοδρής θύέλλας. Ήδη έχουν διαρρεύσει στη θάλασσα περίπου 5.000 τόνοι πετρελαίου, μολύνοντας μία περιοχή της Ισπανίας ιδιαίτερα πλούσια σε αλιεία.

Σύμφωνα με τον Λαρς Βάλντερ, οι άνεμοι και τα θαλάσσια ρεύματα θα «αποφαασίσουν» εάν θα φθάσει στις ακτές περισσότερο πετρέλαιο. Οι ισπανικές Αρχές έχουν απαγορεύσει την αλιεία σε μήκος 100 χιλιομέτρων, ενώ εκατοντάδες θαλασσοπούλια έχουν παγιδευτεί στις πετρελαιοκηλίδες που έχουν σχηματιστεί.

Όπως ανακοίνωσε η γαλλική Ενωση Προστασίας Πτηνών, ήδη έχουν περισυλλεγεί στις ισπανικές ακτές πάνω από 250 πουλιά, ενώ απειλούνται πολλά σπάνια είδη, όπως ορισμένα από τα θαλασσοπούλια των Βαλεαρίδων. Ο Ισπανός υπουργός Αμυνας, Φεντερίκο Τρίγιο, ανακοίνωσε την Τρίτη από τις Βρυξέλλες ότι θα κινητοποιηθούν περίπου 200 στρατιωτικοί για να συμβάλλουν στις εργασίες απορρύπανσης των ακτών.

Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν φέρεται να υπάρχει και νέα διαρροή πετρελαίου στη θάλασσα -με εξαίρεση τη διαρροή που σημειώθηκε τη στιγμή που το Prestige έσπασε στα δύο-, κατά τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της ισπανικής κυβέρνησης, Μαριάνο Ραχόι.

Ωστόσο, η απειλή της οικολογικής καταστροφής είναι ορατή τώρα και για τις γειτονικές χώρες, με αποτέλεσμα οι Αρχές της Πορτογαλίας να λαμβάνουν την Τρίτη προληπτικά μέτρα προστασίας των ακτών, και Γάλλοι αξιωματούχοι να δηλώνουν πως
δεν μπορεί να αποκλειστεί πλήρως το ενδεχόμενο να φθάσει η πετρελαιοκηλίδα και έως τις γαλλικές ακτές του Ατλαντικού.
δεξαμενοπλοιο prestige Prestigesinkδεξαμενοπλοιο prestige Prestige_sinking_2δεξαμενοπλοιο prestige Ship_tanker_prestigeδεξαμενοπλοιο prestige A-local-oil-clean-up-volunteerδεξαμενοπλοιο prestige Fuel_spill_chapapote_of_prestige_tanker_dec_2002_b20-219002
lampros
lampros

Αριθμός μηνυμάτων : 68
Ημερομηνία εγγραφής : 24/09/2010
Ηλικία : 51
Τόπος : ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

δεξαμενοπλοιο prestige Empty Απ: δεξαμενοπλοιο prestige

Δημοσίευση από Admin Τρι Σεπ 20, 2011 8:19 pm

Μπράβο, Λάμπρο. Πολύ ωραία εργασία και η δική σου!
Admin
Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 878
Ημερομηνία εγγραφής : 25/02/2008

https://faros.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης