ΟΙ ΦΑΡΟΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΟΥ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΤΟΥ ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΑ

Σελίδα 2 από 2 Επιστροφή  1, 2

Πήγαινε κάτω

ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΟΥ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΤΟΥ ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΑ - Σελίδα 2 Empty Απ: ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΟΥ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΤΟΥ ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΑ

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Τρι Φεβ 05, 2013 2:08 am

Ω ω

ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΟΥ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΤΟΥ ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΑ - Σελίδα 2 %25CF%2589%25CE%25AC

ωά

___________________________

Φωλιά δεκαοχτούρας με αυγά.

Η φωτογραφία είναι από το ιστολόγιο LA BASTIA

Διαλέξαμε έτσι να κλείσουμε το αλφαβητάρι. Με τα αυγά ενός πουλιού. Αν και είχαμε την επιλογή να ανεβάσουμε ένα ακόμη πουλί που αρχίζει από το γράμμα αυτό και είναι θαμώνας του υγρότοπου:

Ωχροσταχτάρα http://deepinbirds.wordpress.com/2010/08/15/apus-pallidus-apus-melba/

Για το συμβολισμό της εικόνας. Και που θα σας αφήσουμε να τον ανακαλύψετε μόνοι σας! έτσι σοφοί που γίνατε με όσα μάθατε για τον υγρότοπο του Δέλτα του Καλαμά!

ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 1035
Ημερομηνία εγγραφής : 10/07/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΟΥ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΤΟΥ ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΑ - Σελίδα 2 Empty Απ: ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΟΥ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΤΟΥ ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΑ

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Σαβ Φεβ 09, 2013 2:36 pm

Μπορεί το Αλφαβητάρι να τελείωσε, και να συμπληρώσαμε φωτογραφίες για όλα τα γράμματα, μα δεν τελειώνει το αφιέρωμά μας στον απίστευτο υγρότοπο της περιοχής μας. Έναν υγρότοπο που τον βλέπουμε ακόμη και από την αυλή του σχολείου μας, την αυλή του 2ου Δημοτικού Ηγουμενίτσας.

Συνεχίζουμε λοιπόν με διάφορες ακόμη χρήσιμες πληροφορίες και κατατοπιστικές φωτογραφίες:

ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΟΥ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΤΟΥ ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΑ - Σελίδα 2 %25CE%25B4%25CE%25BF%25CF%2581%25CF%2585%25CF%2586%25CE%25BF%25CF%2581%25CE%25B9%25CE%25BA%25CE%25AE

Στη δορυφορική αυτή φωτογραφία μπορούμε να διακρίνουμε την ευρύτερη περιοχή γύρω από τις εκβολές του Καλαμά και το νέο και το παλιό του Δέλτα. Συγκεκριμένα βλέπουμε ότι απέναντι από τις εκβολές βρίσκεται το νησί της Κέρκυρας. Και σε πολύ κοντινή απόσταση από το δικό μας υγρότοπο είναι ο υγρότοπος των Αλυκών της Λευκίμης. Αυτή ακριβώς η απόσταση των δύο υγροτόπων αλλά και των άλλων της περιοχής, αποτέλεσε αφορμή για ένα ωραίο σεμινάριο πριν από ένα περίπου χρόνο. Διοργανωτές το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Φιλιατών και το ΚΠΕ Κέρκυρας (Λευκίμης). (διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ). Δείτε επίσης την περιοχή του υγροτόπου των Αλυκών Λευκίμης ΕΔΩ.

Αυτό που θέλουμε σε κάθε περίπτωση να αποδείξουμε είναι πως η πόλη μας, η Ηγουμενίτσα, δεν είναι σημαντική μόνο για το λιμάνι της και για την Εγνατία. Δεν είναι δηλαδή μόνο ένα πέρασμα εμπορευμάτων και ανθρώπων. Έχει ταυτόχρονα το πλεονέκτημα να βρίσκεται σε κομβικό σημείο μιας εκτεταμένης περιοχής που παρουσιάζει ξεχωριστό οικολογικό ενδιαφέρον. Για το λόγο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ορμητήριο επισκέψεων τόσο στον υγρότοπο του Δέλτα του Καλαμά και στους άλλους υγροτόπους της Θεσπρωτίας, (στενά Καλαμά, Αχέροντα, έλος Καλοδικίου) αλλά και στους υγροτόπους της περιοχής της Λευκίμης και των Παξών. Υπάρχει επομένως τεράστια δυνατότητα για ανάπτυξη ενός ποιοτικού τουρισμού, οικοτουρισμού και που μπορεί θαυμάσια να συνδυαστεί και με τουριστική ανάδειξη των ιστορικών μνημείων του τόπου.

Θα πρέπει μάλιστα να τονίσουμε ότι είναι και αυτός ένας από τους σκοπούς του περιβαλλοντικού προγράμματος που φέτος υλοποιεί η τάξη μας και έχει τίτλο: Ήταν ένα μικρό καράβι. Γιατί όντας δίπλα στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας το σχολειό μας, δεν μπορούμε παρά να ονειρευόμαστε μικρά και μεγάλα καράβια που θα κουβαλούν όχι απλά περαστικούς ταξιδιώτες αλλά και επισκέπτες της Θεσπρωτίας. Θέλουμε και μπορούμε να προβάλλουμε αυτή την απίθανη γωνιά της γης που συνδυάζει και το πράσινο και το γαλάζιο! Την ευλογημένη από τη φύση και με τεράστια παράδοση.

ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 1035
Ημερομηνία εγγραφής : 10/07/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΟΥ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΤΟΥ ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΑ - Σελίδα 2 Empty Απ: ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΟΥ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΤΟΥ ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΑ

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Σαβ Φεβ 09, 2013 2:54 pm

ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΟΥ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΤΟΥ ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΑ - Σελίδα 2 WWThesprotiaM

Ο υγρότοπος του Δέλτα του Καλαμά βρίσκεται ανάμεσα στη Σαγιάδα και στην Ηγουμενίτσα. Από την αντίθετη μεριά βρίσκονται τα κοσμοπολίτικα και πασίγνωστα Σύβοτα. Όσο όμορφα και αν είναι τα Σύβοτα, είναι κρίμα ο πολύς κόσμος να γνωρίζει μόνο αυτά ως τουριστικό προορισμό στη Θεσπρωτία. Στην πραγματικότητα η Θεσπρωτία, τόσο η παραθαλάσσια όσο και η ορεινή, είναι ένας επίγειος παράδεισος αλλά ένας παράδεισος άγνωστος και τουριστικά μη αξιοποιημένος.

ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 1035
Ημερομηνία εγγραφής : 10/07/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΟΥ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΤΟΥ ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΑ - Σελίδα 2 Empty Απ: ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΟΥ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΤΟΥ ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΑ

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Σαβ Φεβ 09, 2013 3:00 pm

ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΟΥ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΤΟΥ ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΑ - Σελίδα 2 90485

Αεροφωτογραφία των εκβολών του Καλαμά. Σε πρώτο πλάνο το παλιό Δέλτα του ποταμού, αριστερά και λίγο πιο πάνω το νέο Δέλτα. Δεξιά διακρίνονται τα πρώτα σπίτια της Ηγουμενίτσας και αριστερά ο όρμος της Σαγιάδας.

ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 1035
Ημερομηνία εγγραφής : 10/07/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΟΥ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΤΟΥ ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΑ - Σελίδα 2 Empty Απ: ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΟΥ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΤΟΥ ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΑ

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Σαβ Φεβ 09, 2013 7:33 pm

ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΟΥ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΤΟΥ ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΑ - Σελίδα 2 Mediterraneannasa%2520A

Ο υγρότοπος των εκβολών του Καλαμά είναι μέρος του ευρύτερου οικοσυστήματος της Μεσογείου. Ενός τόπου δηλαδή που κυριαρχείται από την παρουσία της θάλασσας αλλά μιας θάλασσας ουσιαστικά κλειστής. Έτσι τόσο ο Καλαμάς (ή και Θύαμις) όσο και όλα τα άλλα ποτάμια της Μεσογείου παίζουν σημαντικό ρόλο και για το θαλάσσιο περιβάλλον. Αλλά και η γεωγραφική θέση της Μεσογείου, ανάμεσα στην Αφρική και στην Ευρώπη, αυξάνει επίσης τη σημασία των υγροτόπων των ποταμών. Γιατί η Μεσόγειος αποτελεί το πέρασμα των μεταναστευτικών πουλιών από τις ζεστές χώρες προς τις κρύες και αντίθετα.

ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΟΥ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΤΟΥ ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΑ - Σελίδα 2 Ev8897_eur_layered_day_med

Ένας λόγος που ειδικά ο υγρότοπος των εκβολών του Καλαμά διευκολύνει τις μεταναστεύσεις των πουλιών είναι και η πλούσια παρουσία άλλων υγροτόπων και κοντά στο Δέλτα του Καλαμά και γενικότερα κατά μήκος των ακτών του Ιονίου.

Η περιοχή είναι σημαντική τόσο σε Εθνικό επίπεδο (περιοχή προστασίας της φύσης, Ν.1650/86, άρθρο 19, παραγρ.2), όσο και σε Ευρωπαϊκό (έχει χαρακτηριστεί Τόπος Κοινοτικής Σημασίας με κωδικό GR 2120001 και Ζώνη Ειδικής Προστασίας για πουλιά με κωδικό GR 2120005), εξαιτίας της πλούσιας βιοποικιλότητας που παρουσιάζει, αλλά και της γεωγραφικής της θέσης που είναι σημαντική εφόσον αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Δυτικής μεταναστευτικής οδού των πουλιών.

ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΛΑΜΑ - ΑΧΕΡΟΝΤΑ

ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 1035
Ημερομηνία εγγραφής : 10/07/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΟΥ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΤΟΥ ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΑ - Σελίδα 2 Empty Απ: ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΟΥ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΤΟΥ ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΑ

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Σαβ Φεβ 09, 2013 8:05 pm

ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΟΥ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΤΟΥ ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΑ - Σελίδα 2 Natura_2000

Όπως βλέπουμε στον παραπάνω χάρτη, το Δέλτα του Καλαμά προστατεύεται από το Δίκτυο NATURA 2000.

Διαβάστε περισσότερα για το NATURA 2000 στους παρακάτω συνδέσμους:

http://www.minenv.gr/1/12/121/12103/g1210300.html

http://natura2000.eea.europa.eu/#

Η ΟΔΗΓΙΑ 92/43/ΕΟΚ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ NATURA 2000

Η Οδηγία 92/43/ΕΟΚ

Η Οδηγία 92/43/ΕΟΚ «για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας» θεσμοθετήθηκε από το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων με σκοπό να συμβάλλει στην προστασία της βιολογικής ποικιλότητας, μέσω της διατήρησης των φυσικών οικοτόπων, καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας στο ευρωπαϊκό έδαφος των κρατών μελών που εφαρμόζεται η συνθήκη.

Τα μέτρα, τα οποία λαμβάνονται σύμφωνα με την παρούσα οδηγία, αποσκοπούν στη διασφάλιση της διατήρησης ή της αποκατάστασης σε ικανοποιητική κατάσταση διατήρησης, των φυσικών οικοτόπων και των άγριων ειδών χλωρίδας και πανίδας κοινοτικού ενδιαφέροντος.

Κατά τη λήψη μέτρων, σύμφωνα με την Οδηγία 92/43/ΕΟΚ, λαμβάνονται υπόψη οι οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές απαιτήσεις, καθώς και οι περιφερειακές και τοπικές ιδιομορφίες.

Οι τύποι οικοτόπων και τα είδη κοινοτικού ενδιαφέροντος που προστατεύονται από την Οδηγία 92/43/ΕΟΚ αναφέρονται στα Παραρτήματα Ι, ΙΙ, IV και V.

Το δίκτυο Natura 2000

Το Δίκτυο Natura 2000 αποτελεί ένα Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο περιοχών, οι οποίες φιλοξενούν φυσικούς τύπους οικοτόπων και οικοτόπους ειδών που είναι σημαντικοί σε ευρωπαϊκο επίπεδο. Αποτελείται από δύο κατηγορίες περιοχών: Τις «Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ)» (στα αγγλικά: Special Protection Areas - SPA) για την Ορνιθοπανίδα, όπως ορίζονται στην Οδηγία 79/409/EK, και τους «Τόπους Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ)» (στα αγγλικά: Sites of Community Importance – SCI) όπως ορίζονται στην Οδηγία 92/43/ΕΟΚ. Για τον προσδιορισμό των ΤΚΣ λαμβάνονται υπόψη οι τύποι οικοτόπων και τα είδη των Παραρτημάτων Ι και ΙΙ της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ καθώς και τα κριτήρια του Παραρτήματος ΙΙΙ αυτής. Οι ΖΕΠ, μετά τον χαρακτηρισμό τους από τα Κράτη Μέλη, εντάσσονται αυτόματα στο Δίκτυο Natura 2000, και η διαχείρισή τους ακολουθεί τις διατάξεις του άρθρου 6 παρ. 2, 3, 4 της Οδηγίας 92/43/ΕΚ και τις διατάξεις του άρθρου 4 της Οδηγίας 79/409/ΕΟΚ. Αντίθετα, για την ένταξη των ΤΚΣ πραγματοποιείται επιστημονική αξιολόγηση και διαπραγμάτευση μεταξύ των Κρατών Mελών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των κατά οικολογική ενότητα Βιογεωγραφικών Σεμιναρίων. Οι ΤΚΣ υπόκεινται στις διατάξεις του άρθρου 6 παρ. 2, 3, 4 της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ.

Ο κατάλογος των Τόπων Κοινοτικής Σημασίας όσον αφορά την Μεσογειακή ζώνη, στην οποία ανήκει εξ ολοκλήρου η Ελλάδα, οριστικοποιήθηκε και δημοσιεύθηκε στην επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, τεύχος με αριθμό L259 vol.49 21/9/06 (διαθέσιμος στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

http://eurlex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32006D0613%2801%29:EN:NOT

Μετά την οριστικοποίηση του καταλόγου των ΤΚΣ, τα Κράτη Μέλη υποχρεούνται να κηρύξουν τις περιοχές αυτές ως «Ειδικές Ζώνες Διατήρησης (ΕΖΔ)» (στα αγγλικά: Special Areas of Conservation - SAC)» το αργότερο μέσα σε μια εξαετία και να καθορίσουν τις προτεραιότητες για την διατήρηση σε ικανοποιητική κατάσταση των τύπων οικοτόπων και ειδών κοινοτικού ενδιαφέροντος εντός αυτών. Οι ΕΖΔ υπόκεινται στις διατάξεις του άρθρου 6 παρ. 1, 2, 3, 4 της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ.

Η εφαρμογή του Δικτύου στην Ελλάδα

Η καταγραφή των τόπων που πληρούν τα κριτήρια της παρουσίας τύπων οικοτόπων και οικοτόπων ειδών της Οδηγίας 92/43/ΕΚ στη χώρα μας (296 περιοχές – «Επιστημονικός Κατάλογος»), έγινε από ομάδα περίπου 100 επιστημόνων που συστήθηκε ειδικά για το σκοπό αυτό στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE (1994-1996) με τίτλο «Καταγραφή, Αναγνώριση, Εκτίμηση και Χαρτογράφηση των Τύπων Οικοτόπων και των Ειδών Χλωρίδας και Πανίδας της Ελλάδας (Οδηγία 92/43/ΕΟΚ)». Στον «Επιστημονικό Κατάλογο» εντάχθηκε το σύνολο σχεδόν των μέχρι τότε προστατευόμενων περιοχών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Τον επιστημονικό κατάλογο μπορεί κανείς να επισκεφτεί από την ιστοσελίδα του Δικτύου Ερευνητών Διαχείρισης Περιβάλλοντος (βλ. σελίδα υποδοχής του ΥΠΕΧΩΔΕ).

Η επιλογή των τόπων που προτάθηκαν από τη χώρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έγινε από κοινή ομάδα εργασίας ΥΠΕΧΩΔΕ – Υπουργείου Γεωργίας κατόπιν γνωμοδοτήσεων όλων των συναρμόδιων Υπουργείων. Οι συμπληρώσεις – τροποποιήσεις του καταλόγου βασίστηκαν στα συμπεράσματα των βιογεωγραφικών σεμιναρίων για τη Μεσογειακή ζώνη και στον χαρακτηρισμό από το BirdLife International Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα έχει χαρακτηρίσει σήμερα 163 Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) και 239 Τόπους Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ). Οι δύο κατάλογοι περιοχών παρουσιάζουν μεταξύ τους επικαλύψεις όσον αφορά τις εκτάσεις τους. Μάλιστα, 31 τόποι έχουν οριστεί ταυτόχρονα ως ΖΕΠ και έχουν προταθεί και ως ΤΚΣ.

Όλοι οι τόποι του Δικτύου Natura 2000, που περιλαμβάνονται στη βάση δεδομένων, συνοδεύονται από δελτίο δεδομένων με γενικότερα περιγραφικά στοιχεία και ειδικότερες πληροφορίες για τους τύπους οικοτόπων και τα είδη που ενδιαιτούν στον κάθε τόπο και από χάρτη κλίμακας 1:100.000.

Όλοι οι ανωτέρω χάρτες έχουν αποσταλεί στις Διευθύνσεις Περιβάλλοντος και Χωροταξίας των Περιφερειών της χώρας, στα Τμήματα Περιβάλλοντος των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, στις αρμόδιες Υπηρεσίες των Κεντρικών Υπουργείων, στη βιβλιοθήκη του ΥΠΕΧΩΔΕ και διανέμονται σε όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες. Λόγω του όγκου της πληροφορίας δεν επισυνάπτονται επί του παρόντος στο Διαδίκτυο οι χάρτες 1:100.000 των περιοχών του καταλόγου αλλά παρατίθενται ενδεικτικοί συνοπτικοί χάρτες της θέσης των περιοχών στο εθνικό έδαφος σε κλίμακα 1:2.200.000.

Οι δραστηριότητες στις περιοχές του Δικτύου Natura 2000 ρυθμίζονται μέχρι σήμερα από την Εθνική Νομοθεσία.
Η Οδηγία 79/409/ΕΚ εναρμονίστηκε στο ελληνικό Δίκαιο με τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις 414985/29-11-85 (ΦΕΚ 757/Β/18-12-85), 366599/16-12-96 (ΦΕΚ 1188/Β/31-12-96), 294283/23-12-97 (ΦΕΚ 68/Β/4-2-98).
Η Οδηγία 92/43/ΕΚ εναρμονίστηκε στο ελληνικό Δίκαιο με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 33318/3028/11-12-98 (ΦΕΚ 1289/Β/28-12-98), η οποία συμπληρώθηκε με την ΚΥΑ Η.Π. 14849/853 /Ε 103/4-4-2008 (ΦΕΚ 645/Β/11-4-08).



ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 1035
Ημερομηνία εγγραφής : 10/07/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΟΥ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΤΟΥ ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΑ - Σελίδα 2 Empty Απ: ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΟΥ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΤΟΥ ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΑ

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Σαβ Φεβ 09, 2013 8:34 pm

ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΚΒΟΛΩΝ

ΤΩΝ ΠΟΤΑΜΩΝ ΚΑΛΑΜΑ ΚΑΙ ΑΧΕΡΟΝΤΑ


http://www.kalamas-acherontas.gr/foreas/home

Νομικό Πλαίσιο

Ο Φορέας Διαχείρισης «Στενών και Εκβολών Ποταμών Αχέροντα και Καλαμά» συστάθηκε το 2002 με το Νόμο 3044/2002 (ΦΕΚ 197/27-08-02), με σκοπό τη διοίκηση και διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών «Στενά και Εκβολές Αχέροντα», «Στενά Καλαμά», «Δέλτα Καλαμά» και «Έλος Καλοδικίου» και η έδρα του βρίσκεται στην Ηγουμενίτσα, πρωτεύουσα του Νομού Θεσπρωτίας.

Ο Φορέας αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, τελεί υπό την εποπτεία του Υ.ΠΕ.Κ.Α. και είναι ένας από τους 28 Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων περιοχών που λειτουργούν στη χώρα μας.[...]

http://www.kalamas-acherontas.gr/foreas/armodiotites

Αρμοδιότητες

Οι αρμοδιότητες των Φορέων Διαχείρισης περιγράφονται αναλυτικά στον Νόμο 2742/1999 «Χωροταξικός Σχεδιασμός και αειφόρος ανάπτυξη και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 207/07-10-99), στον οποίο προβλέπεται και η σύσταση τους.

Επιγραμματικά στις αρμοδιότητες του Φορέα υπάγονται:

Η κατάρτιση και η ευθύνη εφαρμογής των κανονισμών διοίκησης και λειτουργίας των προστατευόμενων περιοχών και των σχεδίων διαχείρισής τους
Η παρακολούθηση και αξιολόγηση της εφαρμογής των κανονιστικών όρων και περιορισμών
Η μέριμνα για τη συλλογή, ταξινόμηση και επεξεργασία περιβαλλοντικών στοιχείων και δεδομένων για την περιοχή ευθύνης του
Η παροχή γνωμοδοτήσεων πριν από τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις για έργα και δραστηριότητες που εμπίπτουν στις περιοχές ευθύνης - Η επικουρία των αρμόδιων διοικητικών και δικαστικών αρχών στον έλεγχο της περιβαλλοντικής νομοθεσίας
Η κατάρτιση μελετών και ερευνών, καθώς και η εκτέλεση τεχνικών ή άλλων έργων
Η ανάληψη εκπόνησης ή εκτέλεσης εθνικών ή ευρωπαϊκών προγραμμάτων και δράσεων σχετικών με τις περιοχές ευθύνης του

Η ενημέρωση, εκπαίδευση και κατάρτιση του πληθυσμού σε θέματα που ανάγονται στις αρμοδιότητες και τους σκοπούς του φορέα

Η προώθηση, υποστήριξη, οργάνωση και εφαρμογή οικοτουριστικών προγραμμάτων, η έκδοση αδειών ξενάγησης


Η χορήγηση αδειών επιστημονικής έρευνας και τεχνικών δοκιμών και αναλύσεων
Η διαχείριση δημόσιων εκτάσεων που παραχωρούνται προς το φορέα ή μισθώνονται από αυτόν, η ενοικίαση ιδιωτικών εκτάσεων και η πραγματοποίηση σε αυτές των προβλεπόμενων στον κανονισμό διοίκησης και λειτουργίας και στα σχέδια διαχείρισης αναγκαίων παρεμβάσεων.

http://www.kalamas-acherontas.gr/periv-ekp

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

Στo πλαίσιo της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ενημέρωσης για τις Προστατευόμενες Περιοχές έχουν δημιουργηθεί τα Δύο Κέντρα Πληροφόρησης στην Αμμουδιά για τον ποταμό Αχέροντα και στη Σαγιάδα για τον ποταμό Καλαμά και το Έλος Καλοδικίου, καθώς και το Περίπτερο Πληροφόρησης στη Γλυκή, στα οποία μπορεί κανείς να αντλήσει πληροφορίες για το φυσικό περιβάλλον των περιοχών, την ιστορία των περιοχών, τις φυσιολατρικές διαδρομές κ.α.

Κέντρο Πληροφόρησης Αμμουδιάς: τηλ. 2684041155

Κέντρο Πληροφόρησης Σαγιάδας: τηλ. 2664051951

Περίπτερο πληροφόρησης Γλυκής



ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 1035
Ημερομηνία εγγραφής : 10/07/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Σελίδα 2 από 2 Επιστροφή  1, 2

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης